Nat weer, droge bonen

Plensbuien en wind, oktober eindigt met regen, heel veel regen. De weersvoorspelling voor de eerste week november: regen, nog meer regen.

Het natte weer van deze weken geeft hoofdbrekens op de Voedseltuin. De bodem is verzadigd met water, soppig en zompig. In de graspaden staan grote plassen. Als je er veel overheen loopt met kruiwagens, dan verandert het gras in een modderpad. De bonenstaken zijn half omgewaaid. De pronkbonen kunnen niet meer aan de plant verdorren. De pompoenen liggen tussen halfvergane slappe stengels. De tuin en de groenten drogen niet meer op. Witte vlieg, slakken en schimmels vinden dat heerlijk maar mensen niet.

We oogsten versneld de herfstgroenten. Het pompoenveld halen we in 1 keer helemaal leeg. De pompoenen drogen in kratten in de veldschuur. We plukken alle bonen, groen en bruin. De peulen binden we in bosjes bij elkaar en hangen die op in de kas. Het zijn er nu wel veel tegelijk, we leggen ze ook op kranten te drogen. De peulen die bruin en knisperig zijn geworden doppen we. De boontjes die daaruit komen drogen we nog een paar dagen door om alle vocht te laten verdampen: droogbonen voor de Voedselbank!

Droogbonen

Droogbonen is een verzamelnaam voor alle bonensoorten waarvan je niet de peul maar de gedroogde boon eet. Denk maar aan bruine bonen, kidneybonen en witte bonen. Je kunt ze lang bewaren en ze zitten vol eiwitten, vitamines, mineralen en vezels. Er zijn ontzettend veel lekkere gerechten te maken met droogbonen. Gebruik ze in soep, stoofschotel, roerbakgerechten, stamppot of als gekookte groente.

Ouderwetse bonenschotel

In de winter kwam vroeger de bonenschotel vaak op tafel. Een gezonde maaltijd van gekookte bruine bonen met gebakken ui. Voor de kinderen met stroop, voor de groten met een augurkje en zilveruitjes. Als het varken was geslacht gingen er ook uitgebakken spekjes doorheen. Je kunt zo’n bonenschotel met elke droogboon maken en aanvullen met groenten die je nog hebt liggen: knoflook, paprika, tomaat, wortel, prei of selderij.

Welkom op de Voedseltuin

‘We doppen onze eigen boontjes’. Voor een wandeling over de tuin of om een helpende hand toe te steken: je vindt ons op maandag- , woensdag- en vrijdagmorgen bij de Pipowagen.