Verhalen

We vertellen tuinverhalen in Mooi Boxtel, in onze interne Tuinberichten en op onze Facebookpagina. Hier vindt u enkele van onze columns en berichten.

Recente verhalen
 • (0)

  Tuinwerkers oogsten prei, bladselderij, knolvenkel , boerenkool en knolselderij. De Voedseltuin staat nog vol oogstbare groenten en de nieuw ingezaaide winterreuzen en winterpostelein groeien voorspoedig. Ons plan om langer in het najaar en de winter verse en gezonde groenten te leveren aan de Voedselbank lijkt goed te werken.  We hebben naast lenteprei en zomerprei ook winterbestendige prei aangeplant . De boerenkool oogsten we heel gedoseerd: elke twee weken de onderste twee bladeren voorzichtig afknippen. De planten groeien stevig door en hebben nu al meer bladeren opgebracht dan vorig seizoen. Tegelijkertijd zijn we druk met elkaar aan het praten over het teeltplan voor 2020 en moeten de lege teeltbedden winterklaar gemaakt worden. Wat gaan we in 2020 meer of minder aanplanten? Welke gewassen  gaan we vervangen of  nieuw uitproberen. Onze aardbeien hebben een uitbundige zoete oogst gegeven. Maar juist omdat de Korona-aardbeien zo groot en zo zoet zijn, waren ze heel kwetsbaar tijdens het plukken en het transport naar de Voedselbank. Elk klein deukje gaf gelijk gisting en zo’n aardbei was maar 1 dag houdbaar. We hebben om te leren vast 5 plantjes van een nieuw ras aangeplant, ook lekker zoet maar kleiner en steviger. De pompoenen zijn heel gewild. We hebben dit jaar de soort Solor geteeld. Die geeft pompoenen van 1 tot 1,5 kilogram, dat past goed in de fietstas van de cliënten van de voedselbank. Ze zijn 3 tot 5 maanden houdbaar, dat is ook belangrijk. De schil is zacht en eetbaar en daarmee gemakkelijk te bereiden. Dus we gaan door met Solor maar gaan ook de soort Fictor erbij zetten: dan hebben we nog betere bevruchting en een vroegere opbrengst en kunnen we langer pompoenen oogsten. In november zijn we naar winterwerktijden gegaan: niet meer elke werkdag open, maar gericht op maandag en woensdag oogsten voor de Voedselbank en op de andere dagen volgens afspraken werken aan winterklussen. De teeltbedden die leeg komen krijgen een dikke laag natuurcompost en worden afgedekt met stro of bladeren. Zo spoelen de voedingsstoffen niet weg en slaat de bodem niet dicht door regenbuien. Nee, we zijn niet winterklaar. We werken de hele winter door. Dik aangekleed oogsten we wintergroenten en verwennen we onze bodem zodat we gereed zijn voor een nieuw groeiseizoen. Alleen bij code oranje of een dikke laag sneeuw op de tuin blijven we thuis met hete chocomelk bij de warme kachel. Welkom op de tuin Winteroogster, compostkruier of klussenman, je bent welkom op de Voedseltuin.

 • (1)

  Hier testen wij momenteel of onze verhalen catagorie goed wordt weergegeven op de verhalen pagina. Voor alle niet webheerders, hier een foto van onze egeltjes:

 • (2)

  Wolken jagen voorbij,  wind en regen laten de bomen schudden. Het pad over De Kleine Aarde naar onze Pipowagen bij de Voedseltuin ligt bedekt met eikeltjes. Met emmers lopen we langs de randen van onze Voedseltuin. Hazelnoten, walnoten en tamme kastanjes liggen voor het oprapen. Die bomen zijn door onze voorgangers geplant, hoe oud zouden ze zijn? We kennen het gezegde: ‘Boompje groot, plantertje dood’ en de traditionele walnootbomen, zaailingen, doen er wel 20 tot 30 jaar over om tot een goede notenoogst te komen. Pas na 60 jaar wordt de oogst overvloedig. Maar walnoten kunnen wél honderden jaren oud worden. ‘Als je voor je kinderen wilt zorgen, plant dan fruitbomen. Als je voor je kleinkinderen wilt zorgen, plant dan notenbomen…’ en dat hebben de pioniers voor ons op de tuin gedaan. Wij zijn er blij mee en rapen de noten voor de voedselbank. Voedselbomen en voedselstruiken staan volop in de belangstelling. In Schijndel wordt het grootste voedselbos van Europa aangeplant. De pionier daarvan Wouter van Eck is een Bekende Nederlander aan het worden. Hij vertelt erover op het festival In Our Nature 9-10 oktober op De Kleine Aarde. In St. Michielsgestel is Den Food Bosch aangelegd, een experimenteel voedselbos van één hectare groot. Het bestaat uit een paar duizend bomen, struiken en kruiden, waarbij een natuurlijk bosecosysteem wordt nagebootst. Dat geeft een grote variatie in vers, gezond en krachtig eten. Zij groeien dit voedsel zonder enige chemicaliën, kunstmest of zware machines. Net zoals wij op de Voedseltuin werken. Onze buren op de tuin, van het Kleine Aarde Netwerk, hebben nieuwe fruitbomen en notenbomen aangeplant. De imkers snoeien de oude tamme kastanjes om de paar jaar terug, zo verjongen die bomen en kunnen ze tientallen, zelfs honderden jaren een goede oogst geven. Zo wordt onze Kleine Aarde steeds eetbaarder. Op de Voedseltuin oogsten we de herfstprei en de bataten en rapen we de noten. Nu weer leren hoe je de tamme kastanjes bereidt… Welkom op de tuin Batatenoogster, notenraper of festivalganger, je bent welkom op de Voedseltuin.

 • (0)

  Je voelt dat de herfst in aantocht is op de Voedseltuin en het is een mooi gezicht. De dauw blijft langer liggen op de groenten die we gaan oogsten. Het loof van de pompoenen aan de rekken begint te verwelken en de oranje Solor-pompoenen kun je ineens  vanaf een afstand zien hangen. Het komkommerveld heeft een overvloedige oogst gegeven maar de planten zijn nu aan het afsterven. De herfstprei  staat fier rechtop, de winterprei steekt daar nog schriel bij af. De knolvenkel krijgt dikke knollen aan de voet en de knollen van de knolselderij komen boven de grond. De peulgroenten zijn allemaal geoogst en we maken die teeltbedden winterklaar: inzaaien met groenbemesters, andere bedden krijgen een mulch-laag. We gaan weliswaar naar het einde van het groeiseizoen op de Voedseltuin, maar anders dan de eerste 2 seizoenen gaan we door met inplanten en zaaien: we willen het oogstseizoen verlengen om langer en meer groenten aan de Voedselbank te kunnen leveren. Dus in het bladgroentevak hebben we 3 weken geleden nog Lollo Rosso, andijvie en ijsbergsla geplant. Op de vrijkomende teeltbedden zaaien we winterpostelein en winterreuzen, vorstbestendig en oogsten vanaf januari. Samen met de boerenkool die we per blad gaan plukken en de winterprei zullen we in december en januari en februari  groenten kunnen afleveren… We experimenteren en leren elke dag: we proberen nieuwe teelten zoals bataten en winterreuzen, nieuwe manieren om de teeltbedden gereed te maken voor de winter want we willen geen zwarte braak. We planten groenbemesters of we dekken af met biofolie gemaakt van mais, met karton of met stro, laten het oude loof liggen en brengen daar een laagje natuurcompost op. Hoe zal onze bodem er na de winter uitzien? Ondertussen werken we ook verder aan de randen van onze percelen. Ja, we hebben nu 5 egeltjes uit de Egelopvang Roosendaal uit kunnen zetten. We zijn insectenhotels aan het bouwen en hebben egelhuisjes om op minder beschutte plekken toch schuilmogelijkheid te geven. Samen met de imkers die voor de insectentuin zorgen, houden we zondag 15 september Open Tuin. Dan kunt u zelf zien wat de tuinen op De Kleine Aarde opleveren, hoe we elk jaar De Kleine Aarde een beetje mooier en productiever maken. U kunt rondwandelen en de verhalen van de imkers en de tuinwerkers horen. Wilt U meer weten over imkeren of ecologisch moestuinieren? Onze imkers en tuinwerkers vertellen u graag meer, over de wintercursus moestuinieren met eigen stukje teeltbed of de inloopochtenden bij de bijenhoudersvereniging Ambrosius. Welkom op de tuinen van De Kleine Aarde Wat brengen de tuinen op en hoe kunt u zelf eens meedoen? Komt u kijken wat er allemaal groeit en bloeit. Egeltje of imker-in-de-dop, tuinwandelaar of een- ochtend- meewerker, u bent welkom op de tuinen.  En zondag 15 september is ook ons eigen café Bonne Vie open voor een drankje en een hapje.

 • (0)

  De maandagploeg begint met groenten te oogsten voor de uitdelingen van de Voedselbank op dinsdag en woensdag. Liefst een gevarieerd pakket. De courgettes en de komkommers doen het heel goed dit jaar en de eerste kisten zijn snel gevuld. We plukken boontjes, halen de rode bieten uit de grond, snijden de grootste knolvenkels af en de lollo rosso-kroppen zijn kunstwerkjes. De andijvie vraagt veel meer aandacht bij het oogsten. We komen tientallen slakken tegen… Slakken op de tuin zijn onze lastigste plaagdieren. We bestrijden plaagdieren op biologische wijze. De bladluis in de tuinbonen heeft nauwelijks kans gekregen. Ze werden begoten met brandnetelgier. Zodra de planten groot genoeg waren hebben we getopt. En misschien wel het allerbeste werkte een oude tuinderstip: op een paar blaadjes per plant de luis dood wrijven, dat vormt een schimmel die de luis afschrikt. Tegen duiven en eksters spannen we netten. Witte vlieg komt niet door het gaas dat we in bogen over de kolen zetten. Onze groenten groeien voorspoedig. Maar alle biologische acties die we inzetten tegen de slakken lijken niet te helpen… Rond het Eco-perceel schoffelen we consequent de werkpaden rul,  zand en gruis waar slakken niet overheen zouden kruipen. Potjes met bier tussen de planten ingraven, we hebben er geen enkele dode slak in gevonden. Rond het Doolhofperceel hebben we graspaden want daar zouden slakken misschien niet doorheen gaan naar de groenten. We leggen opgerolde netten rond de teeltbedden, voor slakken een onneembare hindernis? We merken geen verschil tussen de teeltpercelen. We hebben hulp nodig! Kippen, vogels, muizen, padden en egels eten graag slakken. We hebben al een paar poelen op De Kleine Aarde en vochtige schuilplekken voor padden. Er lopen kippen vrij rond. We vinden muizenkeutels in de Pipowagen. Er hangen vogelhuisjes in de bomen en we leggen houtwallen aan. Maar egelsporen hebben we nog niet gevonden. Bij het voedselbos hebben de vrijwilligers van KAN een rustgebied gemaakt met een ‘egelsnelweg’: een pijp waardoor egels kunnen passeren. De mannen van de Reclassering timmeren egelhuisjes om op De Kleine Aarde nog meer veilige overwinteringsplekken te maken. En het is topdrukte bij de egelopvang in Roosendaal. Door de hete zomer hebben meer egels moeite om voedsel te vinden. We krijgen bericht uit Roosendaal dat als er babyegeltjes op gewicht zijn, we er een paar mogen komen halen. Wel eerst foto’s van de tuin opsturen om te laten zien dat ze goed terecht komen… We houden u op de hoogte! Welkom op de tuin Op het Open Huis zondag 15 september van het voedselbos, de insectentuin, de bijenhal en de voedseltuin kun je komen kijken wat er allemaal groeit en bloeit op De Kleine Aarde.  Egeltje of  tuinwerker, overwinteren of een ochtend meelopen, je bent welkom op de tuin.

 • (0)

  Het is oogstseizoen, de zomerse omstandigheden maken dat de groenten op de Voedseltuin groeien en bloeien als nooit tevoren. Maar niet elke groente gedijt goed op elke plek. Daar willen we nog veel over leren. We zijn immers een jonge ecologische tuin. We experimenteren met nieuwe teeltwijzen en leren welke groenten het beste op bodem van De Kleine Aarde passen. We grijpen vaak terug naar kennis en werkwijzen uit de tijd VOOR de mechanisering en de kunstmest en de chemische bestrijdingsmiddelen. Een van onze nieuwe teelten  is de Drie Zusters, al bekend bij de Azteken. Eerst worden er maïszaden geplant, wij planten suikermaïs. Als de suikermaïs rond de 20 cm hoog is, worden er stokbonen en pompoenzaden bij gelegd.  De bonen halenstikstof , een belangrijke meststof, uit de lucht en transporteren dit naar de bacteriën in hun wortels. Deze stikstof bemest de maïs. De bonen gebruiken de maïs als klimstok. De pompoenen kruipen over de grond en met hun grote bladeren zorgen ze ervoor dat weinig licht op de grond komt zodat onkruid niet goed kan groeien en dat de bodem minder snel uitdroogt. Zo helpen al deze planten elkaar in de groei. We hebben twee teeltbedden met Drie Zusters op onze beste bodem geplant en we hebben twee bedden op onze moeilijkste bodem geplant. Het verschil in groei en bloei is verbluffend. Op het Doolhofperceel komt de maïs bijna tot je schouders en de stokboon slingert er vrolijk omheen. Op het Ecoperceel staan sprietige maïsplantjes tot kniehoogte en nog haast geen stokboon erbij te bekennen. Dat ligt niet aan het verschil in licht en vocht. Dat ligt aan het verschil in de bodem waarop de Drie Zusters staan. Op ons Doolhofperceel was in de jaren voor de voedseltuin begon een buurtmoestuin en een speeldoolhof. Dat is vruchtbare grond en makkelijk te bewerken. Op het Ecoperceel was het fietskarrencircuit en werd later het Ecohuis gebouwd, compleet met tegelterrassen. De grond is keihard, op 5 cm diepte al geel zand en als je pech hebt, kom je op 10 cm diepte nog een stuk tegel tegen. Bij het winterklaar maken van de teeltbedden moeten we extra aandacht geven aan het Ecoperceel. Geen zwarte braak en veel organisch materiaal in de bodem brengen. We moeten goed voor onze bodem zorgen. Welkom op onze bodem Bodembewerker, compostkruier of bonenplukker, onze bodem kan veel aandacht gebruiken.  Met je collega’s een workshop op de tuin of met regelmaat een paar uur meewerken, je bent welkom op de tuin.

 • (0)

  Nee, dit gaat niet over de hennen die loslopen op de Kleine Aarde. De uitdrukking komt uit ons rijke zeevaartverleden. Het woord ‘hens’ komt van het Engelse woord ‘hands’. Bij storm en wind werden alle ‘hands’, de matrozen, aan dek geroepen om ‘alle zeilen bij te zetten’. Elke moestuinier kent het probleem: de aardbeien zijn tegelijk rijp en de pakchoi kan niet blijven staan want dan gaan de planten doorschieten. Dan heb je extra handjes nodig om de groenten en aardbeien van het land af te krijgen. Onze aardbeiplanten zijn Korona’s , grote planten die veel  grote zoete aardbeien geven. Ze zien er prachtig uit. Omdat de aardbeien zoveel vruchtsuiker bevatten zijn ze maar kort houdbaar. Plukken zodra ze rood kleuren en snel opsmikkelen is het beste. De afstemming van het oogsten met de Voedselbank luistert ook nauw. Op dinsdag  en donderdag rond 11.00 u komt het busje van de Voedselbank de oogst ophalen. Op dinsdag voor de uitdelingen van dinsdag en woensdag. Op donderdag voor de uitdelingen van donderdag en vrijdag. Zo krijgen de cliënten van de voedselbank echt verse groenten en fruit.  Pinkstermaandag gooit bijna roet in het eten: we hebben alleen dinsdagmorgen tot 11.00 u de tijd om groenten te oogsten EN rijpe aardbeien te plukken. Alle handen worden opgeroepen om te komen  oogsten. En zo gebeurt het dat tuinvrijwilligers en de mannen van de reclassering zij aan zij tussen de rijen aardbeien werken. De oogst is indrukwekkend, 120 bakjes aardbeien voor de Voedselbank en voor iedere plukker een bakje mee naar huis. Natuurlijk ook nog 30 kisten pakchoi, ijsbergsla en andijvie. De koffie om 11.00 u is meer dan verdiend! Welkom op de tuin Op de Open Dag van de Kleine Aarde zondag 30 juni kun je komen kijken wat er allemaal groeit en bloeit op onze Voedseltuin. Aardbeien plukken of groenten afspoelen, elke hand helpt. Heb jij ook zin en tijd om te komen als het ‘alle hens aan dek’ is? Wij hebben de snel groeiende groenten en een kop koffie. Je bent welkom op de tuin.

 • (0)

  Waar je ook kijkt op de tuin, overal zie je schoffelende mensen. Het is bijna IJsheiligen en de teeltbedden van Voedseltuin Boxtel krijgen de laatste bewerking voor we ze half mei volzetten met nieuwe groenteplantjes voor de Voedselbank. We werken met de methode van het Vals Zaaibed. Nee, dat is geen scheldwoord. In maart en april hebben we alle teeltbedden gereed gemaakt alsof we in gingen zaaien. De teeltbedden uitgemeten op vaste breedte, werkpaden ertussen aangestampt,  mest en compost met kruiwagens erop gekruid, geschoffeld en geharkt  en toen leeg laten liggen… Door het losmaken van de grond en het aanharken worden de onkruidzaden blootgesteld aan het licht en die zijn gaan ontkiemen en hebben een tijdje kunnen groeien. Nu vlak voor de IJsheiligen schoffelen we alle onkruidplantjes om. De nieuwe groenteplantjes beginnen zo met een voorsprong. Ze hoeven niet met onkruid te concurreren om licht en voeding en krijgen alle ruimte. Voor ons ook veel gemakkelijker om de teeltbedden ‘schoon’ te houden: we hoeven de eerste weken niet meer te schoffelen en daarna zijn de groenteplantjes veel groter en sterker dan het opkomende onkruid. We hebben schoffels in alle vormen en maten. Iedere tuinwerker heeft zijn of haar eigen voorkeur, voor de duw- of de trekschoffel, puntig , rond of de pendelschoffel. De rolschoffel is het meest bijzondere exemplaar en werkt erg licht. Je rolt hem over het teeltbed. Je verkruimelt de grond en wiedt het onkruid tegelijk. Het is een Nederlands octrooi  uit 1953 van Petrus Johannes Schaap uit Lutjebroek. Schaap sprak van een ‘revolutie op het gebied van grondbewerking’. De verkoop van de rolschoffel steeg in de jaren vijftig van de vorige eeuw tot duizenden per jaar, tot de mechanisatie en de bestrijdingsmiddelen breed hun intrede deden en toen werd het stil voor de rolschoffel. Wij zijn blij dat we rolschoffels in verschillende breedtes hebben en werken er graag mee. Welkom op de tuin Schoffelaarster, landmeter of kruiwagen-kruier… er is een plekje voor iedereen op De Kleine Aarde. Heb jij ook zin en tijd om mee te komen helpen, trek een oude broek en laarzen aan. Wij hebben de schoffels en een kop koffie. Je bent welkom op de tuin.

 • (0)

  Een grote kiepvrachtauto komt voorzichtig het pad op De Kleine Aarde afrijden. Vlak bij onze Pipowagen parkeert de vrachtauto en de kiepbak gaat langzaam omhoog. Via de achterklep wordt er een enorme berg stomende zwarte compost naast onze eigen compostbakken gestort. Het is Nationale Compostdag. Als dank voor het gescheiden inzamelen van GFT-afval  geven de gemeentes in maart gratis compost terug aan de burgers. Omdat onze tuin groenten teelt voor de voedselbank, wordt de compost zelfs bezorgd op De Kleine Aarde. Op onze zandgrond kunnen we heel veel organisch materiaal gebruiken om de bodem te verbeteren. Wat zijn we blij met de grote hoop compost die de gemeente Boxtel ons geschonken heeft. De compost is nog warm als we de eerste kruiwagens naar onze teeltbedden kruien. Mannen met gele hesjes spuiten het terras van het bezoekerscentrum schoon.  Ze lopen de trappen van de Van Coothhoeve op en af en sjouwen een afvalcontainer vol met stukken gipsplaat en vloerbedekking. Je ziet de gele hesjes overal op het terrein van De Kleine Aarde aan het snoeien en sjouwen. Het zijn mannen en vrouwen van Reclassering Den Bosch met taakstraf-uren . Ze steken flink de handen uit de mouwen om jaren van achterstallig onderhoud aan gebouwen, paden, wilgen en beukenhaag  aan te pakken. Op de zolder van de oude boerderij vinden ze een schat: donkere rekken met ruwe vurenplanken. De werkmeesters van de Reclassering denken gelijk aan mijn wensenlijstje voor de voedseltuin en halen mij uit de tuin: “Is dit wat je nodig hebt? Met dat oude hout kunnen we opslagrekken voor het tuingereedschap timmeren en poorten maken in de afrastering om de twee teeltpercelen.”  Onze dank is groot voor alle steun die we krijgen om de voedseltuin weer gereed te hebben voor het nieuwe teeltseizoen. Welkom op de tuin Tuinwerker, timmervrouw, opruimer en kruiwagen-kruier… met of zonder groene vingers maar wel goedgehumeurd, er is een plekje voor iedereen op De Kleine Aarde. Een leuke teamactiviteit met je eigen collega’s of een dagdeel iedere week in ons team, je bent welkom op de tuin.

 • (0)

  We proberen ons te herinneren waar en wanneer we voor het laatst in de schoolbankjes zaten. Veel tijd om daarover na te denken krijgen we niet. De eerste les moestuinieren begint direct! Docent Eric van Oijen uit Liempde is ook imker en samen met Martien Tholen bouwt hij een nieuwe bijenhal op De Kleine Aarde. De insectentuin met de hal grenst aan onze voedseltuin. De bijen zijn heel nuttige bewoners op De kleine Aarde. Eric vraagt aan ons wat wij eigenlijk verstaan onder ‘ecologisch tuinieren’. Een groep van acht tuinwerkers van de Voedseltuin Boxtel volgt deze winter de cursus ‘Ecologisch Moestuinieren’. Wij telen groenten voor de clienten van de Voedselbank voor Boxtel en omstreken. Er is bij ons team grote behoefte aan kennis en vaardigheden. Daarom is het fijn, dat we een cursus ‘Ecologisch Moestuinieren’ krijgen. Vragen en antwoorden volgen elkaar in hoog tempo op. Docent Eric voert ons langs de ecologische basisbegrippen: de natuur als voorbeeld, in je moestuin met de natuur MEEwerken en beginnen bij het begin: bodembeheer! ‘De bodem van je moestuin verdient veel aandacht. Hij staat in voor de verdere ‘carrière’ van je moestuin en verricht het grootste deel van het werk. Wat verwennerij is wel op zijn plaats,’ zegt Eric. We lachen verbaasd, wij doen toch het grootste deel van het werk? Eric heeft grondmonsters van onze voedseltuin in een glazen pot vermengd met water en laat zien dat onze grond voor meer dan 70 % uit kaal zand bestaat. Die grond, de bodem, vraagt veel aandacht het komende groeiseizoen: oude mest, maar vooral compost , moet de nieuwe groenten in 2019 voldoende voeding gaan geven. En de bodem niet omspitten, maar de compost inwerken met de woelriek. Wij zijn allemaal vrijwilligers op de tuin, een Syrische landbouwingenieur, hoog opgeleide gepensioneerden, jonge mensen die hun weg in onze hectische maatschappij zoeken. Wij leren allemaal met de woelriek en veel compost de bodem op De Kleine Aarde te verbeteren. Met veel plezier. Heb jij ook zin en tijd mee te komen helpen, meld je aan bij onze tuin: www.voedseltuinboxtel.nl 

1 comment on “Verhalen”

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *