Weeuwenteelt

De Weeuwenteelt

November, nog maar één maand meteorologische herfst en dan is het alweer winter. De prachtige nazomer heeft onze wintergroenten goed laten groeien. We kunnen tot eind januari elke week verse groenten oogsten voor de Voedselbank, wanneer de groenten tenminste niet onder een dikke sneeuwlaag komen te liggen . Met knolselderij, spruitjes, boerenkool, palmkool, winterprei en bewaarpompoenen levert de tuin zelfs een gevarieerd wintergroentepakket. Maar wat doen die hele kleine rode boerenkoolplantjes in het koolvak? Dat zijn de eerste plantjes van onze weeuwenteelt.

Zaaien in de herfst voor een vroege voorjaarsoogst

Weeuwenteelt of overwinteringsteelt is een kweekmethode die nog maar weinig gebruikt wordt. Op onze tuin doen we er voor de eerste maal ervaring mee op. Het is een manier om in het vroege voorjaar al oogstbare groenten van de koude grond te krijgen. Weeuwenteelt is door de verwarmde teeltkassen uit de mode geraakt. Op onze tuin zonder verwarmde kas, zijn er in het vroege voorjaar geen verse groenten meer, behalve wanneer je in het najaar vast nieuwe gewassen zaait. De zaden ontkiemen in de laatste herfstwarmte en de kleine plantjes overwinteren op een beschutte plaats of onder vliesdoek. Bij kou stopt de groei maar bij de eerste warmte in het nieuwe jaar groeien de zaailingen snel uit en kun je als alles goed gaat al in maart of april weer groenten oogsten.

Verse groenten in maart en april

Groenten die je voor de weeuwenteelt kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld bietjes, boerenkool, palmkool, knolselderij, sla, andijvie en tuinbonen. Doordat je zo vroeg in het jaar teelt heb je geen last van ongedierte. Er zijn zo vroeg geen rupsen van koolvlieg of vlinders, geen luizen of andere belagers en ook de gevreesde knolvoet heeft hogere temperaturen nodig.

De uitkomst is echter niet heel zeker, weeuwenteelt vraagt wel aandacht en een beetje geluk met het weer. Maar geen nood, wanneer we in januari te weinig weeuwen hebben om de teeltbedden te vullen, gaan we door met de vrijsterteelt: zaaien in januari, want verse groenten kunnen niet gemist worden op de Voedselbank.

Welkom op de Voedseltuin

‘November heeft maar dertig dagen , maar dubbel wind en regenvlagen’. Voor een herfstwandeling over de tuin of om een helpende hand toe te steken: je vindt ons op maandag- , woensdag- en vrijdagmorgen bij de Pipowagen.