Welkom op onze voedseltuin in Boxtel

Een of meer dagdelen per week komen helpen? Heerlijk onbezorgd buiten werken, samen met een kleine groep mensen, op een schitterende locatie: De Kleine Aarde in Boxtel. Professionele onderneming, gerund door vrijwilligers. Meld je aan bij de tuinleiders op de tuin of neem contact op met Maria van den Hoogen; info@voedseltuinboxtel.nl, tel. 06-2747 8141

 

Professioneel en vrijwillig

Onze tuin is gevestigd op het terrein van De Kleine Aarde (Klaverblad 13) in Boxtel. En produceert vanaf mei 2017 verse groenten voor de cliënten van de Voedselbank van Boxtel-Haaren-Sint Michielsgestel en Sint-Oedenrode. Ook andere organisaties die concrete voedselhulp bieden aan groepen mensen zijn welkom. De tuin is een professioneel bedrijf, dat werkt met ervaren tuinleiders en een flinke groep medewerkers. Allen zijn vrijwilliger! De gewenste investeringen bij aanvang zijn aangeboden door bedrijven, organisaties en de overheid. Dit project kan rekenen op brede maatschappelijke steun.

Van idee tot realisatie betekent veel geduld en ook veel werk. Vanaf maart 2017 konden we eindelijk na twee jaar van voorbereiding vaststellen dat een bijzonder uitdagend terrein beschikbaar was. Twee percelen op het (inter)nationaal bekende terrein van De Kleine Aarde. Hier is het begrip duurzaamheid en verantwoord omgaan met ‘Moeder Aarde’ vormgegeven. Een mooiere locatie is nauwelijks denkbaar…

DOELEN VAN DE VOEDSELTUIN

  • productie verse groenten en klein fruit waarbij helder is dat de productie zo hoog mogelijk dient te zijn om wekelijks gewenste aanvoer te kunnen garanderen naar de Voedselbank.
  • verkleinen afstand tot de arbeidsmarkt De tuin biedt extra kansen aan ‘mensen met afstand tot de arbeidsmarkt’. Mensen, die om welke reden dan ook lastig in de arbeidsmarkt een goeie plaats wisten te vinden. Hier, op onze tuin, kunnen ze weer werkritme opdoen en werkplezier ontdekken. Ons bedrijf biedt ruimte aan allerlei vrijwilligers, aan mensen die graag buiten werken. Ervaring met tuinieren is geen voorwaarde. Via de WSD Groep, Contour de Twern, Stichting Exodus en ook re-integratiebedrijven komen mensen in onze tuin werken. De Voedselbank stimuleert eigen cliënten op onze tuin te komen werken.
  • vergroten van samenwerking in onze gemeenschap in wijken en buurten. Medewerkers van de tuin vertellen hun verhaal in de (wijk)kranten en wij ontvangen wijkbewoners als zij een uitje organiseren. Wijkbewoners werken als vrijwilliger op de tuin.
  • verhogen van de biodiversiteit in het gebied centraal gelegen in Het Groene Woud en het agrarisch gebied om onze gemeente. Vanuit verschillende wijken in Boxtel kun je de tuin makkelijk bereiken: per fiets of wandelend.
  • educatie De tuin biedt ruimte aan organisaties, bedrijven, instellingen voor het verzorgen van educatieve sessies voor jong en oud op gebied van natuur, groen, tuinieren. Er wordt samengewerkt met het onderwijs. Stagiaires worden op onze tuin begeleid.
  • teamsessies, excursies, wandelingen De tuin biedt ruimte aan derden voor een groepsbezoek of sessies voor teams van bedrijven/organisaties. Bedrijven krijgen de mogelijkheid teamsessies te houden; de mensen kunnen dan meewerken en ook ‘kauwen op kwesties’ in onze Pipowagen. Er is ruimte voor circa 20 deelnemers tegelijkertijd. Verder zijn excursies op en rond de tuin mogelijk en kan de tuin als vertrek- of verzamelpunt dienen voor wandelingen.