Welkom op onze voedseltuin in Boxtel

Een of meer dagdelen per week komen helpen? Heerlijk onbezorgd buiten werken, samen met een kleine groep mensen, op een schitterende locatie: De Kleine Aarde in Boxtel. Professionele onderneming, gerund door vrijwilligers. Meld je aan bij de tuinleiders op de tuin of neem contact op met Maria van den Hoogen; mvandenhoogen@chello.nl, tel. 06-2747 8141

Professioneel en vrijwillig

Onze tuin is gevestigd op het terrein van De Kleine Aarde (Klaverblad 13) in Boxtel. En produceert vanaf mei 2017 verse groenten voor de cliënten van de Voedselbank van Boxtel-Haaren-Sint Michielsgestel en Sint-Oedenrode. Ook andere organisaties die concrete voedselhulp bieden aan groepen mensen zijn welkom. De tuin is een professioneel bedrijf, dat werkt met ervaren tuinleiders en een flinke groep medewerkers. Allen zijn vrijwilliger! De gewenste investeringen bij aanvang zijn aangeboden door bedrijven, organisaties en de overheid. Dit project kan rekenen op brede maatschappelijke steun.

Van idee tot realisatie betekent veel geduld en ook veel werk. Vanaf maart 2017 konden we eindelijk na twee jaar van voorbereiding vaststellen dat een bijzonder uitdagend terrein beschikbaar was. Twee percelen op het (inter)nationaal bekende terrein van De Kleine Aarde. Hier is het begrip duurzaamheid en verantwoord omgaan met ‘Moeder Aarde’ vormgegeven. Een mooiere locatie is nauwelijks denkbaar…

Deze tuin is als volwaardig bedrijf is sinds 1 mei 2017 volop in bedrijf. Op 2 juni 2017 zijn de eerste 400 slaplantjes geoogst en aan de Voedselbank gegeven. Diezelfde middag kregen de cliënten dit verse product in het wekelijks pakket aangeboden. Vers van de koude grond!

DOELEN VAN DE VOEDSELTUIN

 • productie verse groenten en klein fruit waarbij helder is dat de productie zo hoog mogelijk dient te zijn om wekelijks gewenste aanvoer te kunnen garanderen naar de Voedselbank.
 • verkleinen afstand tot de arbeidsmarkt De tuin biedt extra kansen aan ‘mensen met afstand tot de arbeidsmarkt’. Mensen, die om welke reden dan ook lastig in de arbeidsmarkt een goeie plaats wisten te vinden. Hier, op onze tuin, kunnen ze weer werkritme opdoen en werkplezier ontdekken. Ons bedrijf biedt ruimte aan allerlei vrijwilligers, aan mensen die graag buiten werken. Ervaring met tuinieren is geen voorwaarde. Via de WSD Groep, Contour de Twern, Stichting Exodus en ook re-integratiebedrijven komen mensen in onze tuin werken. De Voedselbank stimuleert eigen cliënten op onze tuin te komen werken.
 • vergroten van samenwerking in onze gemeenschap in wijken en buurten. Medewerkers van de tuin vertellen hun verhaal in de (wijk)kranten en wij ontvangen wijkbewoners als zij een uitje organiseren. Wijkbewoners werken als vrijwilliger op de tuin.
 • verhogen van de biodiversiteit in het gebied centraal gelegen in Het Groene Woud en het agrarisch gebied om onze gemeente. Vanuit verschillende wijken in Boxtel kun je de tuin makkelijk bereiken: per fiets of wandelend.
 • educatie De tuin biedt ruimte aan organisaties, bedrijven, instellingen voor het verzorgen van educatieve sessies voor jong en oud op gebied van natuur, groen, tuinieren. Er wordt samengewerkt met het onderwijs. Stagiaires worden op onze tuin begeleid.

 • teamsessies, excursies, wandelingen De tuin biedt ruimte aan derden voor een groepsbezoek of sessies voor teams van bedrijven/organisaties. Bedrijven krijgen de mogelijkheid teamsessies te houden; de mensen kunnen dan meewerken en ook ‘kauwen op kwesties’ in onze Pipowagen. Er is ruimte voor circa 20 deelnemers tegelijkertijd. Verder zijn excursies op en rond de tuin mogelijk en kan de tuin als vertrek- of verzamelpunt dienen voor wandelingen.

9 comments on “Welkom op onze voedseltuin in Boxtel”

 1. Irma Gommers

  Beste Theodoor,
  Sinds kort begeleid ik enkele nieuwkomers uit Syrië. Zij spreken nog niet voldoende Nederlands om al aan het werk te kunnen gaan maar staan te trappelen om deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Ik zoek voor enkele mannen, vrijwilligerswerk totdat ze een baan vinden. Een van hen is boer in het Noorden van Syrië geweest.
  Kan ik ze op deze manier aanmelden voor vrijwilligers werk? Ik hoor graag van je.
  Met vriendelijke groet,
  Irma Gommers

  • Theodoor van Leeuwen

   Dag Irma, jij hebt door jouw inspanningen meer mensen naar onze voedseltuin weten te brengen. En zij en wij zijn daar dankbaar voor. Ze hebben het naar hun zin en leveren goeie bijdrage aan het dagelijkse tuinwerk. Dankjewel!

 2. Willem van Meurs

  Hallo Theodoor,

  Een geweldig initiatief voor met name de mensen die het wat minder hebben in onze gemeente. Het project wordt gedragen door vrijwilligers en heeft vele maatschappelijke doelen. Dit spreekt ons sociale hart zeer aan. Daarom heeft het bestuur van SP Boxtel afgelopen donderdag besloten om de Voedseltuin in 2017 te sponsoren met een bijdrage van 250 euro. Het bedrag zal één dezer dagen naar betreffende rekening overgemaakt worden. Ik wens jou en alle medewerkers veel succes toe met dit mooie project.

  Met groet,

  Willem van Meurs,
  bestuurslid SP Boxtel

  • Willem van Meurs

   Hallo Theodoor,

   Geweldig initiatief voor met name de mensen die het wat minder hebben in onze gemeente. Jullie project wordt gedragen door vrijwilligers en heeft vele maatschappelijke doelen. Dit alles spreekt ons sociale hart erg aan. Daarom heeft het bestuur van de SP in Boxtel afgelopen donderdag besloten om de Voedseltuin te sponsoren met een financiële bijdrage van 250 euro in 2017. Het bedrag zal één dezer dagen overgemaakt worden op de betreffende rekening. Ik wens jou en alle medewerkers alle succes toe bij de uitvoering van dit mooie project.

   Met groet,

   Willem van Meurs,
   bestuurslid SP Boxtel

   • Theodoor van Leeuwen

    Hartelijk bedankt Willem. Super dat jij en jouw SP ons steunt! Goed voorbeeld voor andere politieke partijen….

 3. Jeannette

  Geweldig om er als vrijwilliger te zijn.
  Leuke ploeg om mee te werken!
  Tot nu toe geen spijt van gehad om me op te geven als vrijwilliger.
  Dus lieve mensen als je graag buiten wil zijn en met gezellige lieve mensen wil werken VOOR andere mensen die het nodig hebben, geef je op als vrijwilliger !

  • Theodoor van Leeuwen

   Heel goed Jeannette. Ons team is ook heel blij met jouw bijdrage. Zeer welkom!

 4. Tineke Niesten

  Prachtige opzet en filosofie Theodoor. Ik kom heel graag een keer bij je kijken als dat ok is.
  hartelijke groet, Tineke

 5. Bart van Riel

  Ik ben Bart van Riel. Samen met nog enkele niet te noemen mensen zijn wij zg. ” Kartrekkers” voor een kopie van jullie project in Oosterhout. Theodoor heeft daar op 19 december vorig jaar zijn verhaal verteld. In het centrum van Oosterhout ligt het Slotjesveld. Ruim 1 ha oud akkerland dat wij willen omvormen tot ” Voedselparadijs Van Oldeneelpark” genoemd naar de Douairiere Van Oldeneel tot Oldenzeel. Zij bepaalde bij verkoop in 1960 dat de gronden van Slot Brakestein niet mochten worden gebruikt als bouwterrein, sportterein of speeltuin. Wij hebben behoefte aan een website-bouwer en tuinleiders. Hebt u familie of kennissen in Oosterhout? Spoor ze aan om ons te steunen.

Comments are closed.