Twee zusters pronken op de tuin

‘Welke planten staan daar nu zo mooi te bloeien?’ vroegen bezoekers afgelopen week op de tuin. En ze wezen naar de begroeide tipi’s die we gebouwd hebben van wilgenstokken. Het lijken sierlijke klimplanten met rode bloemetjes, maar het zijn toch echt groenten: Pronkbonen en pompoenen groeien en bloeien samen rondom de eik.

Pronkbonen
Pronkbonen groeien langs een bonenstaak. Ze lijken op snijbonen en slingeren zich langs de wilgenstokken omhoog tot wel drie meter. Na de grote klim beginnen ze uitbundig te bloeien met rode of witte bloemen. Die bloemen groeien uit tot lange peulen. De jonge peul kan als snijboon gegeten worden. Als de peul langer aan de plant blijft hangen wordt de schil taaier maar dan kun je de boontjes eruit doppen en eten, vers of gedroogd. De boontjes zijn de zaden van de plant. Ze hebben de prachtigste kleuren, van felroze tot paars met zwart. We hangen de grootste peulen te drogen om later in de herfst te doppen en bewaren een handvol gedroogde boontjes om volgend voorjaar weer uit te planten.

Twee zusters
Aan de voet van de wilgentipi’s hebben we ook pompoenen geplant. De pompoenbladeren voorkomen uitdrogen van de bodem en onkruid krijgt weinig kans. We telen kleine pompoenen die in de fietstas van de klanten van de Voedselbank passen. De gele bloemen van Fictor en Solor geven feloranje vruchten. De grote blikvanger is echter pronkboon Lady Di. Fors en groeikrachtig, goed bestand tegen ziektes en slechter weer. De wortels van Lady Di leveren extra stikstof voor de gulzige pompoenen.


Oogsten
Oogsten van pronkbonen doe je heel praktisch op sta-hoogte: je plukt of knipt de peulen af in verschillende rondes, van augustus tot oktober. Het tijdstip van oogsten hangt af van hoe je de bonen wilt eten. De pompoenen zijn lastiger te vinden onder de grote bladeren. We wachten tot de bladeren verwelken en rapen de pompoenen op als het steeltje begint te verkurken.


Welkom op de Voedseltuin
‘Ieder boontje heeft zijn toontje, ieder erwtje zijn concertje’. Voor een wandeling over de tuin of om een helpende hand toe te steken: je vindt ons op maandag- , woensdag- en vrijdagmorgen bij de Pipowagen.