De maandagploeg begint met groenten te oogsten voor de uitdelingen van de Voedselbank op dinsdag en woensdag. Liefst een gevarieerd pakket. De courgettes en de komkommers doen het heel goed dit jaar en de eerste kisten zijn snel gevuld. We plukken boontjes, halen de rode bieten uit de grond, snijden de grootste knolvenkels af en de lollo rosso-kroppen zijn kunstwerkjes. De andijvie vraagt veel meer aandacht bij het oogsten. We komen tientallen slakken tegen…
Slakken op de tuin zijn onze lastigste plaagdieren. We bestrijden plaagdieren op biologische wijze. De bladluis in de tuinbonen heeft nauwelijks kans gekregen. Ze werden begoten met brandnetelgier. Zodra de planten groot genoeg waren hebben we getopt. En misschien wel het allerbeste werkte een oude tuinderstip: op een paar blaadjes per plant de luis dood wrijven, dat vormt een schimmel die de luis afschrikt. Tegen duiven en eksters spannen we netten. Witte vlieg komt niet door het gaas dat we in bogen over de kolen zetten. Onze groenten groeien voorspoedig. Maar alle biologische acties die we inzetten tegen de slakken lijken niet te helpen…
Rond het Eco-perceel schoffelen we consequent de werkpaden rul, zand en gruis waar slakken niet overheen zouden kruipen. Potjes met bier tussen de planten ingraven, we hebben er geen enkele dode slak in gevonden. Rond het Doolhofperceel hebben we graspaden want daar zouden slakken misschien niet doorheen gaan naar de groenten. We leggen opgerolde netten rond de teeltbedden, voor slakken een onneembare hindernis? We merken geen verschil tussen de teeltpercelen. We hebben hulp nodig!
Kippen, vogels, muizen, padden en egels eten graag slakken. We hebben al een paar poelen op De Kleine Aarde en vochtige schuilplekken voor padden. Er lopen kippen vrij rond. We vinden muizenkeutels in de Pipowagen. Er hangen vogelhuisjes in de bomen en we leggen houtwallen aan. Maar egelsporen hebben we nog niet gevonden.
Bij het voedselbos hebben de vrijwilligers van KAN een rustgebied gemaakt met een ‘egelsnelweg’: een pijp waardoor egels kunnen passeren. De mannen van de Reclassering timmeren egelhuisjes om op De Kleine Aarde nog meer veilige overwinteringsplekken te maken. En het is topdrukte bij de egelopvang in Roosendaal. Door de hete zomer hebben meer egels moeite om voedsel te vinden. We krijgen bericht uit Roosendaal dat als er babyegeltjes op gewicht zijn, we er een paar mogen komen halen. Wel eerst foto’s van de tuin opsturen om te laten zien dat ze goed terecht komen… We houden u op de hoogte!
Welkom op de tuin Op het Open Huis zondag 15 september van het voedselbos, de insectentuin, de bijenhal en de voedseltuin kun je komen kijken wat er allemaal groeit en bloeit op De Kleine Aarde. Egeltje of tuinwerker, overwinteren of een ochtend meelopen, je bent welkom op de tuin.