Regenbuien blijven vallen deze maand. In onze Voedseltuin staan grote delen onder water en het water trekt op de zeldzame droge dag maar langzaam weg.
Waterschap De Dommel schrijft op hun site: ‘Het blijft nat in ons gebied. Niet alleen in de beekdalen, maar ook in de hoger gelegen gebieden staat het grondwater dicht onder het maaiveld en soms erop. De bodem is door de maandenlange regen verzadigd als een volle spons. Het peil in sloten en beken reageert nu sneller dan normaal op regen. Alleen als het langer droog blijft, zakt het grondwater naar normale waarden. Het staat nu bijna overal hoger dan normaal in de winter.’
Op de site van Velt vinden we aanwijzingen wat je kunt doen als je moestuin onder water staat:
1. Wees geduldig
De bodem kan het massale hemelwater niet ineens verwerken. Geduld is de enige goede raadgever op dit moment.
2. Niet op lopen
Betreed de ondergelopen grond niet. Dat geeft verdichting van de grond en dan kan het water helemaal niet meer weg. Bekijk dus van op afstand hoe snel of traag het water de bodem intrekt, maar blijf tot dan weg uit jouw tuin.
3. Bereid je voor op een slakkeninvasie
Slakken houden van vochtig weer en gaan zich in deze omstandigheden alleen nog maar meer voortplanten. Als het water wegtrekt, is het dus ‘slakken-vang-tijd’.
4. Niet panikeren
Als het water weggetrokken is, kunnen planten zich nog herstellen.
5. Voorkomen is beter dan genezen
Tegen extreme regenval kun je ook preventief niet veel ondernemen. Maar wees zuinig met te veel verhardingen. Daar kan het water niet in de bodem trekken. Leg je moestuin aan in permanente bedden en paden. De paden dienen als afvoer bij hevige regenval. Onbetreden bedden voeren makkelijker water af naar de ondergrond…
We hebben onze Voedseltuin al aangelegd met verhoogde bedden en vaste werkpaden en werken niet op de ondergelopen stukken. We verheugen ons niet op nieuwe slakken. Maar voor nu: geduld uitoefenen is echt de belangrijkste boodschap.
Welkom op de Voedseltuin
‘Als het weer niet meezit, zorg dan voor een goede bui’. Op maandag- , woensdag- en vrijdagmorgen zaaien we plantgoed voor in de koude kas. Op natte dagen zoeken we droge winterklussen.