Het is oogstseizoen, de zomerse omstandigheden maken dat de groenten op de Voedseltuin groeien en bloeien als nooit tevoren. Maar niet elke groente gedijt goed op elke plek. Daar willen we nog veel over leren.
We zijn immers een jonge ecologische tuin. We experimenteren met nieuwe teeltwijzen en leren welke groenten het beste op bodem van De Kleine Aarde passen. We grijpen vaak terug naar kennis en werkwijzen uit de tijd VOOR de mechanisering en de kunstmest en de chemische bestrijdingsmiddelen. Een van onze nieuwe teelten is de Drie Zusters, al bekend bij de Azteken.
Eerst worden er maïszaden geplant, wij planten suikermaïs. Als de suikermaïs rond de 20 cm hoog is, worden er stokbonen en pompoenzaden bij gelegd. De bonen halenstikstof , een belangrijke meststof, uit de lucht en transporteren dit naar de bacteriën in hun wortels. Deze stikstof bemest de maïs. De bonen gebruiken de maïs als klimstok. De pompoenen kruipen over de grond en met hun grote bladeren zorgen ze ervoor dat weinig licht op de grond komt zodat onkruid niet goed kan groeien en dat de bodem minder snel uitdroogt. Zo helpen al deze planten elkaar in de groei.
We hebben twee teeltbedden met Drie Zusters op onze beste bodem geplant en we hebben twee bedden op onze moeilijkste bodem geplant. Het verschil in groei en bloei is verbluffend. Op het Doolhofperceel komt de maïs bijna tot je schouders en de stokboon slingert er vrolijk omheen. Op het Ecoperceel staan sprietige maïsplantjes tot kniehoogte en nog haast geen stokboon erbij te bekennen. Dat ligt niet aan het verschil in licht en vocht. Dat ligt aan het verschil in de bodem waarop de Drie Zusters staan.
Op ons Doolhofperceel was in de jaren voor de voedseltuin begon een buurtmoestuin en een speeldoolhof. Dat is vruchtbare grond en makkelijk te bewerken. Op het Ecoperceel was het fietskarrencircuit en werd later het Ecohuis gebouwd, compleet met tegelterrassen. De grond is keihard, op 5 cm diepte al geel zand en als je pech hebt, kom je op 10 cm diepte nog een stuk tegel tegen. Bij het winterklaar maken van de teeltbedden moeten we extra aandacht geven aan het Ecoperceel. Geen zwarte braak en veel organisch materiaal in de bodem brengen. We moeten goed voor onze bodem zorgen.
Welkom op onze bodem Bodembewerker, compostkruier of bonenplukker, onze bodem kan veel aandacht gebruiken. Met je collega’s een workshop op de tuin of met regelmaat een paar uur meewerken, je bent welkom op de tuin.