Heb jij veel regenwormen in je tuin? Dat is een goed teken. Wormen zijn belangrijk voor een vruchtbare bodem. Daarom tellen we twee keer per jaar het aantal wormen op de Voedseltuin. Op tien vaste plekken steken we een kluit uit van ongeveer 20 x 20 x 20 cm. Die kluit halen we voorzichtig uit elkaar en zoeken naar wormen. Zijn het er meer of minder dan bij de vorige telling? Zo weten we of onze bodem steeds beter wordt voor het telen van groenten. Maar waarom zijn regenwormen zo belangrijk?
Harde werkers
Lang voordat ploeg en mest waren uitgevonden, deden regenwormen al het meeste werk in de landbouw. Het zijn de belangrijkste natuurlijke bodemverbeteraars. Ze worden nooit moe en werken 24 uur per dag. Door tunnels te graven zorgen ze voor een betere beluchting van de bodem en voor goede vermenging van de grond. Ook plantenwortels profiteren van deze gangen. Het zijn namelijk perfecte snelwegen om dieper in de grond te groeien. En de gangen van de gravers verbeteren het insijpelen van regenwater.
Humusrijke poep
Regenwormen hebben altijd honger en zijn goede compostmakers. Op hun tocht door de grond eten ze letterlijk de bodem op. Ze kunnen wel acht kilo per jaar verwerken. Het dode plantenmateriaal dat in de bodem zit, gebruiken ze om voeding uit te halen. Wat ze zelf niet nodig hebben, poepen ze weer uit: regenwormenpoep bestaat voor zo’n 70% uit humus: organische stof vol voedingsstoffen voor onze groenten.
Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, zorgen regenwormen ook voor meer leven boven en in de grond. Ze zijn op hun beurt weer een voedselbron voor vogels, mollen en egels. En in de bodem brengen ze voeding naar diepere lagen, waardoor ook andere diertjes, schimmels en bacteriën plantenresten kunnen verteren.
Zorg dus goed voor de regenwormen in je tuin: niet spitten en gebruik geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen, want daar houden regenwormen niet van.
Welkom op de Voedseltuin
‘Waar wormen graven, gedijt de mensheid’. Voor een wandeling over de tuin of om een helpende hand toe te steken: je vindt ons op maandag- , woensdag- en vrijdagmorgen bij de Pipowagen.