Alles wat aandacht krijgt groeit

We maken ons zorgen over de pompoenen. Vorig seizoen groeiden ze razendsnel omhoog op de vertikale rekken  en de teeltbedden raakten bedekt met grote bladeren. Felgele bloemen nodigden de bijen uit om te komen bestuiven en we hadden een overweldigende oogst. Nu zien we maar de helft van de zaden opkomen. We gaan te rade bij pompoenkweker Toon Ondersteijn van Natuurwerkgroep Liempde. Zijn pompoenvelden liggen vol groene ranken. De bodem eronder is afgedekt met zwart zeil. Dat houdt onkruid tegen en de grond warmer en vochtiger. De pompoenplanten staan ieder in een apart gat. Toon vertelt: ‘Pompoenen houden van warme en vochtige grond. De afgelopen weken hadden we of het een of het ander: Hete dagen met een straffe wind die de bodem uitdroogde OF grote plensbuien waardoor de bodemtemperatuur daalde onder de 20 graden’.  Ik zeg verbaasd: ‘Dit voorjaar gedraagt zich helemaal niet volgens onze tuinboeken, alles groeit anders…’. Toon glimlacht: ‘Dat is altijd zo..’. We gaan extra pompoenzaden leggen in potjes en laten voorkiemen in ons kleine tunnelkasje. Als de plantjes een paar sterke bladeren hebben en we hebben weer zomerse temperaturen, dan planten we ze uit op de lege plekken.

Zo leren we elk teeltseizoen bij, we zijn nog een jonge tuin.  De komkommerplanten groeien goed op een horizontaal  teeltbed op een laagje stro. De nieuwe winterprei krijgt ook een strolaagje tegen de preimineervlieg. De uitbundige aardbeienplanten  geven alleen vruchten in juni en zijn leeggeplukt. We planten een nieuw ras erbij: een doordrager met oogst van mei tot/met september. We willen het oogstseizoen graag verlengen om langer verse groenten en fruit aan de Voedselbank te leveren.

Welkom op de Voedseltuin

Dank lieve lezers van deze column, jullie brachten gebruikte plastic tuinpotjes en potten en aardewerk potjes.  Wij gebruiken ze voor stekjes en het voorkiemen van pompoenen in onze kwekerijhoek. Potjes en klein handgereedschap zijn heel erg welkom. Je kunt ze afgeven of neerzetten bij de Pipowagen op De Kleine Aarde.

We zijn deze zomer iedere werkdag  van 8.00 u – 12.30 u open. Je vindt ons bij de Pipowagen en kunt meehelpen als je wilt. Rond 10.30 u drinken we koffie, alles doen we in de buitenlucht en we houden 1,5 m afstand van elkaar. We volgen de richtlijnen en doe waterdichte schoenen aan, het kan na een bui nat zijn op de tuin.