Een ‘corona-proof’ winterverblijf

De zomer lijkt ineens voorbij. Het was lang warm en erg droog, maar nu ligt er  ‘s morgens vroeg dauw op de groenten. De bladeren van de oude eiken aan de randen van onze tuinen beginnen al te verkleuren. We hebben de laatste groenten voor komende winter ingeplant: boerenkool en winterprei. We oogsten het hele najaar en winter door, nu nog kropsla, andijvie en knolvenkel, in de herfst pompoenen, prei en bataten. En dan alle lege teeltbedden opmaken voor de winter: compost erop en afdekken met een winterjasje van stro. Ook wij doen een extra jas aan in de winter en werkhandschoenen, maar waar kunnen we koffie drinken en opwarmen?

Bij de eerste nachtvorst wordt het water naar de Pipowagen en de tuin afgesloten en verhuizen we met ons koffieapparaat naar een winterverblijf. Vorige winter hielden we pauze in de oude serre. Die is echter niet groot genoeg om ‘corona-proof’ met de tuinwerkers koffie of thee te drinken.

Woningbouwvereniging JOOST en de Reclasseringswerkers hebben een oplossing voor ons geregeld: in de oude hoeve die bij de hoofdingang van De Kleine Aarde staat heeft de Reclassering  een winterverblijf voor onze tuinwerkers opgeknapt en ingericht. Een grote hal met pijlen die de looprichting aangeven, een zaal met betegelde vloer en een hele lange tafel in het midden … Een mooie plek om met modderlaarzen aan, op gepaste afstand van elkaar, tijdens het tuinwerk komende winter wel warm pauze te kunnen houden. De zelfgemaakte tafel van oud hout lijkt zo uit het atelier van Piet Hein Eek te komen!

Welkom op de Voedseltuin

In september zijn we nog iedere werkdag open van 8.00 u – 12.30 u. Je vindt ons bij de Pipowagen en je kunt een ochtend meehelpen als je wilt. Rond 10.30 u drinken we koffie. Alles doen we in de buitenlucht en we houden 1,5 m afstand van elkaar. Doe waterdichte schoenen aan, het voelt al als herfst.