De grote bladeren van de pompoenplanten worden langzaam geel en bruin. De oranje pompoenen zijn nu goed te zien en gemakkelijk te oogsten. Het loof laten we liggen. We brengen een extra laagje natuurcompost op het pompoenveld en dekken de teelbedden toe met stro. Winterrust op de Voedseltuin? Dat is maar schijn!
De helft van onze tuin ligt onder de grond en daar wordt nog harder gewerkt dan boven de grond. Bodemdiertjes, nuttige schimmels en bacteriën werken stug door, tenminste… als je ze voeding en de tijd geeft en niet stoort.
De wormen graven gangetjes, brengen zo lucht in de bodem, knabbelen halfverteerde bladresten op en scheiden stofjes uit waar planten goed op groeien. De schimmels leven samen met de plantenwortels, ze zijn eigenlijk een verlengstuk van de wortels en kunnen voeding en water diep uit de grond ophalen voor de planten. De bacteriën zetten organisch materiaal om in suikers, eiwitten en aminozuren, voeding voor de planten.
Op onze voedseltuin werken we met de natuur mee: We laten het bodemleven zorgen voor een levende bodem waarin onze groenten de voedingsstoffen vinden die ze nodig hebben en perfect kunnen groeien.
We bedekken de teeltbedden met organisch materiaal gedurende de winter, compost en stro, dat kopieert het natuurlijke proces van vallende bladeren in de herfst.
De compostlaag brengt voeding op onze bedden en organisch materiaal. Organisch materiaal zorgt voor een betere structuur van onze zandbodem, het helpt de bodem vocht beter vast te houden. Compost vormt ook nog een barrière tegen de onkruiden in de bodem. Het stro beschermt de bodem tegen dichtslaan door zware regendruppels. We hebben dus geen kunstmest nodig voor het nieuwe groeiseizoen. De bodem doet al het werk.
Daarom spitten we de grond niet om, de bodemdiertjes, de schimmels en bacteriën blijven aan het werk in de laag waar ze zich prettig voelen en worden niet ondersteboven en door elkaar gehusseld. In het voorjaar harken we het niet-verteerde stro van de bedden af. We beluchten de grond met de woelriek, de bodem wordt daarmee niet gekeerd zodat het bodemleven op dezelfde plaats blijft. De bedden worden zo mooi rul en vol voeding voor de nieuwe groentenplantjes, spitten is niet meer nodig.
Welkom op de Voedseltuin
Ook boven de grond werken we de herfst en winter door. We oogsten wintergroenten zoals prei en boerenkool , zetten composthopen om en hebben een lijst met klusjes. Kleed je warm aan, met dikke sokken in je laarzen, want we doen alles in de buitenlucht en houden afstand van elkaar. In oktober iedere werkochtend van 9.00 u – 12,30 u. In november op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend open. De koffie staat rond 10.15 u klaar.