Kijk, de bladeren vallen..

De loofbomen nemen de prachtigste kleuren aan en laten daarna hun bladeren vallen. Een kleurrijk schouwspel en heel veel bladafval, dat hoort echt bij een Hollandse herfst. Waarom vallen al die bladeren eigenlijk?  Zeker de afgelopen weken was het helemaal nog niet koud? 

Bomen laten hun bladeren vallen als ze in de herfst te weinig zon krijgen. Zij maken hun voedsel in hun bladeren onder invloed van de zon, dat noemen we fotosynthese. Door te weinig zon kan een boom niet voldoende voedsel aanmaken. Daarom beslist een boom om zijn energie bij zich te houden. Hij haalt eerst alle energie terug uit zijn bladeren en maakt daarmee een wintervoorraad energie.  De boom sluit daarna de sapstroom naar de bladeren af. Die bladeren verkleuren, drogen uit en uiteindelijk vallen ze af. Zo zorgt de boom ook dat er geen water meer verdampt via zijn bladeren en dat hij niet uitdroogt in de winter. Zeker als het vriest is het lastig water opnemen.

Al die bladeren kunnen het glibberig en glad maken op de stoep, op de weg en op spoorrails, maar voor onze tuin is het bruin goud:

Bladerstapels zijn een goede schuilplaats en overwinteringsplek voor kleine dieren zoals motten, salamanders, padden, kikkers, wormen, vlinders  en egels. Een dik bladerdek beschermt dieren en onze planten tegen vorst. Pieren en andere bodeminsecten trekken het blad de grond in. Op deze manier worden de bladeren ook weer voeding voor onze bodem.

Het zou dus mooi zijn als we al het blad zouden kunnen laten liggen op en rond onze Voedseltuin. Maar er zijn ook praktische bezwaren. Zo staan er veel eikenbomen rond onze tuin. Eikenblad en eikeltjes verteren relatief langzaam en onze graspaden worden slecht beloopbaar en het gras kan verstikken. Daarom sluiten we een ecologisch compromis: we verzamelen  kruiwagens vol bladeren en brengen het naar nuttige plekken. We maken er laagjes mee in onze compostbakken, leggen het onder de bessenstruiken en aan de voet van onze houtrillen. Er gaat geen blaadje verloren.

Welkom op de Voedseltuin.

We werken herfst en winter op maandag-, woensdag- en vrijdagmorgen door. We oogsten wintergroenten voor de Voedselbank en hebben een lijst winterklussen. Alleen bij stortregens en code rood blijven we thuis. Wel alles in de buitenlucht, we houden ons aan de Corona-maatregelen.