Rode bietjes en paarse boerenkool

De oude aanhanger wordt uit onze veldschuur op De Kleine Aarde geduwd en achter een nog oudere stationwagen gehangen.

We gaan weer oogsten op De Beersche Hoeve. Daar worden de mooiste groenten geteeld op biologisch-dynamische wijze. Zij zijn gespecialiseerd in zaadteelt en alles wat met ontwikkeling en verspreiding van zaadvaste groenterassen te maken heeft. Als er al genoeg zaad gewonnen is voor volgende teeltseizoenen, dan mogen onze tuinwerkers groenten komen oogsten voor de Voedselbank.

We gaan er graag naartoe. De Beersche Hoeve ligt op het prachtige Landgoed Baest in Middelbeers. De grote akker  wordt  al 800 jaar bewerkt, in vroeger tijden door monniken met potstal-mest. Dat geeft een diepe vruchtbare teeltlaag die je niet vaak tegenkomt. Onze eigen teelbedden zijn nog lang niet zo ver. Bij elk bezoek zien we nieuwe groenten en leren we meer over biologische groenteteelten. De grote akker wordt omgeven door brede bloemenranden en bos. De insecten die zich daar thuis voelen, helpen mee op de teeltpercelen met de bevruchting en met plaagdieren als luis te bestrijden.

Daar werken we op onze Voedseltuin ook aan. In het klein leggen we wilde bloemenhoeken aan , omgeven door houtrillen en begroeide wallen. De lieveheersbeestjes en oorwurmen hebben overwinteringsplekken nodig  om in het voorjaar de luis op onze tuinbonen te bestrijden.

 We hebben dit jaar al gele tomaten en prei mogen oogsten op De Beersche Hoeve en heel veel smakelijke kleine pompoenen meegekregen. Vandaag zijn de rode bietjes aan de beurt, die zijn minstens zo goed gegroeid als onze bietjes, maar het zijn er veel meer. En nu onze teeltbedden haast leeg zijn, vormen ze een welkome aanvulling op de verse groenten voor de Voedselbank. We werken door de rijen bietjes tot de aanhanger vol is, maar onze blik wordt getrokken door een groenteveld iets verder op de grote akker: een veld vol weelderige planten met paarse krulbladeren. Jawel, we zien voor het eerst paarse boerenkool en zijn op slag verkocht!  Die willen we ook gaan telen volgend seizoen, natuurlijk met zaad van De Beersche Hoeve.

https://www.landgoedbaest.nl/geschiedenis/

Welkom op de Voedseltuin.

We werken herfst en winter op maandag-, woensdag- en vrijdagmorgen door. We oogsten wintergroenten voor de Voedselbank en hebben een lijst winterklussen. Alleen bij stortregens en code rood blijven we thuis. Wel alles in de buitenlucht, we houden ons aan de Corona-maatregelen.