Gezocht: oorwormen en lieveheersbeestjes

De tuinbonen zijn getopt en zitten vol lieveheersbeestjes die de luizen eten. We oogsten prachtige paksoi en slakroppen voor de Voedselbank. De knolvenkel en rode bietjes hebben meer weken nodig om te groeien. Dat geeft ons tijd om citroenplantjes te stekken en oorwormenpotjes te maken.

We bestrijden plaagdieren op de Voedseltuin op ecologische wijze, zonder gif dus. In al die jaren voor de chemische bestrijdingsmiddelen ontwikkeld werden, kenden moestuiniers ook heel veel manieren om gezonde groenten te laten groeien en plaagdieren af te schrikken. Die kennis is nooit verloren gegaan en staat volop in de belangstelling. 

Tuinbonen zijn echte luizenmagneten, ze kunnen letterlijk zwart zien van de luis.  Na ongeveer 8 bloemtrosjes kun je de groeitop eruit knippen: luizen houden vooral van verse jonge topblaadjes om plantensappen uit te zuigen. Dikkere bladeren zijn minder aantrekkelijk. Gelijk op elke plant ook een paar luizen doodwrijven schrikt nieuwe luizen af en trekt natuurlijke vijanden aan. Die ruiken immers: ‘voedsel!’.

De bekendste luizeneters zijn lieveheersbeestjes. In het vroege voorjaar komen ze uit hun overwinteringsplekken en beginnen gelijk voedsel te zoeken, gaan paren en eitjes leggen. De larven en volwassen kevertjes eten wel 100 bladluizen per dag. Daarom zorgen we voor schuilplekken in insectenhotels en ruw begroeide randen om onze teeltpercelen. En heb je geen lieveheersbeestjes in je tuin? Je kunt ze zelfs via internet kopen.

Veel onbekender is het dat oorwormen ook heel veel bladluizen eten. De oorworm is echter een nachtdier en legt niet zulke grote afstanden af. Om rekening te houden met het woon-werkverkeer van dit diertje, maken we extra dag-schuilplaatsen dicht bij de bonen met aardewerkpotjes. We vullen de potjes met stro en zetten ze omgekeerd op paaltjes en hekpunten.

En tussen al die mooie jonge groenten in zetten we ook citroengeraniums. Insecten houden niet van sterke geuren. De citroenplantjes zijn makkelijk te stekken en van 100 sliertige overwinteraars maken we met stekjes 200 nieuwe plantjes. Niet alleen de groenten worden beschermd maar ook onze tuinwerkers hebben veel minder last van muggen.

Onze tuinbonen staan er prachtig bij en deze week beginnen we met plukken.

Welkom op de Voedseltuin

Heb je nog plastic tuinpotjes en potten in de schuur, plantentrays, kweekbakken of aardewerk potjes?  Wij willen ze graag gebruiken voor stekjes. Je kunt ze afgeven of neerzetten bij de Pipowagen op De Kleine Aarde. We gaan meer dagen open, vanaf half juni kun je ons iedere werkdag  van 8.00 u – 12.30 u bij de Pipowagen vinden en meehelpen als je wilt. Rond 10.30 u drinken we koffie, alles doen we in de buitenlucht en we houden 1,5 m afstand van elkaar. We volgen de richtlijnen van het RIVM en doe waterdichte schoenen aan, het kan na een bui nat zijn op de tuin.