Groei en bloei rond de Voedseltuin

Terwijl de groenten op de teeltbedden een groeispurt nemen, groeit er ook rondom de teeltpercelen veel moois. We werken hand in hand met de natuur om onze teeltbodem vruchtbaarder te maken, om de groenten en fruitbomen te laten bestuiven, om plaagdieren, slak en luis, in bedwang te houden.

Met takkenrillen, struikgewas, stapelmuurtjes en bloemenhoeken zijn aantrekkelijke schuil- en voedingsplaatsen gemaakt voor nuttige dieren die ons helpen bij het telen van groenten en fruit. Egeltjes  eten slakken, lieveheersbeestjes eten zwarte bonenluis, roodborstjes eten kevers en insecten helpen met bestuiven van aardbeien.

De bloemenhoeken staan uitbundig in bloei. Aan de westkant van de Voedseltuin vind je de insectentuin van de imkers met kleurrijke inheemse planten die voedsel geven voor de honingbijen. Aan de noordoostzijde hebben tuinwerkers en reclasseringswerkers een heel andere bloementuin aangelegd: de Leeuwenhoek vol met nuttige planten voor mens en dier.

In de Leeuwenhoek laten we groenteplanten doorschieten, snijbiet, prei, boerenkool en spruitkool. Dat zijn nu grote planten, haast onherkenbaar want ze lijken niet meer op de groenten waarmee je kookt. Ze hebben prachtige bloeiwijzen die zaad vormen voor volgend teeltseizoen. Daar staan ook drachtplanten voor solitaire bijen zoals helmkruid en hartgespan. Die bijen helpen met bestuiven van de rode bessenstruiken er vlakbij. Op waardplanten voor vlinders zoals teunisbloem en ijzerhard komen allerlei vlinders af. Op de wilde venkel zagen we een koninginnenpage, een van de grootste vlinders in ons land. De aardperen helpen als windkering en zelfs op de arme zandgrond van  de Leeuwenhoek groeien hun eiwitrijke knollen. Van het groot kaasjeskruid maak je geneeskrachtige thee. Mariadistel, campanula, duizendblad, kamille en madeliefjes leveren allemaal een bijzondere bijdrage maar vooral: wat staat de tuin er mooi bij!

Welkom op de Voedseltuin

Groenten oogsten, in potjes voorzaaien, stekjes uitplanten, water geven en altijd onkruid wieden, er is tuinwerk voor iedereen. Een keertje meewerken? Je vindt ons bij de Pipowagen op De Kleine Aarde. In het zomerseizoen doordeweeks van 8.00 u – 12.30 u. Je hoeft geen groene vingers te hebben, wel een goed humeur.