Bomen, struiken, bloemen en groentenplantjes: met de komst van het warme weer maakt alles een groeispurt. Ook het onkruid groeit als kool. Op de plekken waar we in de winter gewerkt hebben aan vlechthekken en takkenrillen staan de brandnetels kniehoog. De bollen in de stinzentuin zijn bijna uitgebloeid en paardenbloemen en fluitenkruid hebben hun plaats ingenomen. We laten alles staan.
Onkruid bestaat eigenlijk niet, in principe kan elke plantensoort als onkruid worden beschouwd. Er is geen objectieve of biologische definitie van onkruid. In de ene omgeving worden madeliefjes en klaprozen als onkruid gezien, bijvoorbeeld doordat ze overdadig groeien en tuinplanten overwoekeren, terwijl ze in een andere omgeving heel aantrekkelijk zijn, zoals in wilde tuinen. In de biologische akkerbouw zijn sommige kruiden welkom, terwijl ze in de reguliere landbouw ongewenst zijn. De onkruiden op De Kleine Aarde zijn nuttig voor de insecten, zorgen goed voor de bodem en zijn vaak ook heel smakelijk voor mensen.
Iedereen kent de brandnetel, een echt inheems kruid. De brandharen op zijn bladeren geven bultjes die jeuken, maar eenmaal gekookt merk je daar niets meer van. Brandnetel smaakt naar spinazie maar met veel meer vitamines C en D en ijzer. Van de toppen maak je geneeskrachtige thee. De zaden kunnen door de muesli of in zelfgebakken brood, superfood! En dat allemaal zo uit het park, bos of jouw achtertuin. Of die van de buren natuurlijk. Gratis en voor niks. De brandnetel houdt van verstoorde stikstofrijke bodems, ruimt plantaardig afval op, herstelt de bodemstructuur en verdwijnt daarna weer. En ben je geprikt door een brandnetel? Kijk maar eens vlakbij die prikker, daar groeit de weegbree. Pluk en kneus dat blad en wrijf het over de bultjes, het helpt direct. Ook hondsdraf, dovenetel en paardenbloem helpen je van de jeuk af.
Paardenbloemen zijn na de bollen vaak het eerste voedsel voor insecten na hun winterslaap. Ze hebben stuifmeel EN nectar. De bloemen zijn ook eetbaar voor mensen. Ze werden vroeger het goud voor de armen genoemd omdat ze lekker zoet zijn in jam, saus of salade. Een paardenbloem groeit op plekken die zuur of te hard of compact zijn en maakt met zijn wortels de bodem los. Met het afsterven van zijn bladeren vult hij calcium aan. En als de bodem herstelt is, dan verdwijnt ook hij weer.
Brandnetelthee zelf maken
Brandnetelthee kun je makkelijk zelf maken. De jonge brandnetelblaadjes hebben de meeste geneeskrachtige eigenschappen, deze kun je dan ook het beste gebruiken voor de brandnetelthee. Pluk ongeveer 30 gram brandneteltoppen voor een kop thee. Strooi de brandneteltoppen in een theepot of steelpan en giet hier ongeveer 600 milliliter kokend water overheen. Doe de deksel erop en laat ongeveer 10 minuten trekken. Giet hierna het water door een zeef in je mok en geniet van je eigen gemaakte brandnetelthee.