Boer Henk en het Gouden Boontje

Kent u nog het sprookje van Sjaak en de bonenstaak? Sjaak is de zoon van een arme boerin en als ze op een dag helemaal niets meer te eten hebben, moet Sjaak hun grootste bezit, de koe, verkopen. Sjaak ruilt echter onderweg naar de markt de koe tegen wonderbonen. Zijn moeder is boos en gooit de bonen uit het raam. De volgende dag zijn de wonderbonen uitgegroeid tot in de hemel. Sjaak klimt langs de bonenplanten omhoog en komt met goud terug.

Nu hoort dit oud Engelse sprookje in de Efteling thuis, maar hier in Brabant hebben we ook een verrassende andere versie van dit verhaal: een gouden boontje die de koe kan vervangen.

Boer Henk van Bijzonder Brabants teelt lupine. Niet de kleurige varianten die je in de bloementuin kunt groeien, die zijn giftig. Maar een witte eetbare lupine die smakelijke peulen geeft. De boontjes in de peulen bestaan voor wel 1/3 uit eiwitten, vol vitamines en mineralen, een prima vleesvervanger. Boer Henk kookt en bakt ermee. Van salades en lupineburger tot brownies en cake. We mochten op zijn boerderij proeven, bijzonder lekker!

En er is meer bijzonder aan de witte lupine: lupine haalt stikstof uit de lucht en brengt dat via de wortels in de bodem: goed voor de bodemvruchtbaarheid. Lupine bloeit uitbundig en daar komen veel hommels en andere insecten op af: goed voor de biodiversiteit.  Kortom, de eetbare lupine is een prachtige nieuwe groente voor onze ecologische Voedseltuin.

De Voedseltuin heeft van boer Henk en van Lekker Lupine zaaigoed gekregen. In Lekker Lupine werken telers en chef-koks en consumenten samen om alles te leren over de biologische teelt van lupine en hoe er lekkere recepten mee te maken.

Onze eigen KOE op de Voedseltuin (het kunstwerk), hebben we niet eens in hoeven ruilen voor de bijzondere bonen. Eind april hebben we gezaaid, over 2 maanden in bloei en in september goud op onze akker?

https://www.bijzonderbrabants.nl/

https://www.lekkerlupine.nl/recepten-1