De leertuin

De tuinbonen komen al boven de grond, de rode pootuitjes zullen snel volgen. De rabarber neemt een groeispurt en dat wordt de eerste groente die we voor de Voedselbank gaan oogsten. Ons vijfde teeltseizoen begint voorspoedig.

De warme voorjaarsdagen en buien in maart en hagel en sneeuw met Pasen bevestigen de volkswijsheid: ‘Maart roert zijn staart en april doet wat hij wil’. We planten nog maar geen bladgroenteplantjes uit. De nachtvorst heeft het land immers niet verlaten en zou de jonge groenteplantjes teveel beschadigen. Nog even geduld dus, ondertussen leren we nieuwe dingen op de tuin.

Nieuwe ‘oude groenten’ gaan we telen: lupine en pastinaak, palmkool en mosterdblad. Hoe moet je die verzorgen? Onze MBO-stagiaire van Helicon doet bodemonderzoek. Eerstejaars HBO-studenten van de HAS Den Bosch inventariseren de diertjes in onze aardewerk potjes op de hekken en aan de fruitboompjes. Het zijn schuilplaatsen voor oorwurmen en lieveheersbeestjes, die ons helpen bij het bestrijden van luis. En niet alleen de voedseltuinwerkers leren.

De horecamensen werken met het Summa College aan een leerhotel. In de lockdown is het voor MBO-studenten heel moeilijk om stages te vinden, de bedrijven zitten op slot. De Kleine Aarde is een perfecte praktijkleerplaats, in de buitenlucht en je kunt goed afstand van elkaar houden. Op het veld waar de oude kas stond en wat in de toekomst parkeerterrein wordt voor de eco-appartementen van JOOST gaan de leerlingen een of twee seizoenen groenten telen. Verse rucola  voor de belegde broodjes in lunchzakjes en  pompoenen voor stamppot en soep.

De leer-moestuin begint bij het begin. Indeling maken, gras onder spitten, teeltbedden uitzetten  en dan zaaien. Alles met de hand, de reclasseringswerkers helpen met het spitten. Ook de leer-moestuin werkt ecologisch: zonder kunstmest en zonder bestrijdingsmiddelen. Met compost de bodem extra vruchtbaar maken. Onze tuinwerkers volgen met belangstelling de vorderingen: het is alsof we onszelf vijf jaar geleden zien werken. We wensen de leer-moestuin net zo’n mooie groei en bloei toe als onze Voedseltuin.

Werken op de Voedseltuin

Ook in april houden we ons aan de corona-maatregelen. Alles in de buitenlucht. Maak gerust een wandeling over de paden naar onze tuin, op zoek naar alles wat net boven de grond komt. En heeft u nog oude plantenpotjes, zet ze maar bij de Pipowagen. We maken er graag oorwurmpotjes van om onze nieuwe groenten te beschermen.