Grootmoeders recepten

Koud voorjaar, natte zomer, veel slakken en toch groeien de groenten op de Voedseltuin als nooit tevoren. Wat doe je met al die overvloed als zoveel groenten tegelijk geoogst kunnen worden? De Voedselbank deelt royaal groenten uit maar in de fietstassen van de cliënten gaan ook zuivel en brood en beleg mee naar huis. In de diepvries verse groenten bewaren is een heel goede methode, maar vol is vol. In de vorige eeuw hielp ik mijn moeder met fruit en groenten wecken. De glazen weckpotten met de aardbei op de deksel kun je nog overal vinden, maar de oude zinken weckketels zijn nu tuindecoratie. 

Onze tuinwerkers zijn op zoek gegaan naar eenvoudige en ook goedkope manieren om alle soorten groenten van onze tuin te verwerken en te conserveren. Vergeelde handgeschreven recepten van oma’s en vaders werden opgezocht en opnieuw gekookt en soms aangepast . Van courgettesoep tot komkommer-chutney, van bladmosterd-pesto tot worteltjes-tafelzuur. We hebben van alle potjes geproefd. Mooie kleuren, verrassende combinaties, heel verschillende smaken en allemaal lekker tot superlekker en snel te maken.

Ook eens proberen? De makkelijke courgettesoep van Jan is op de Voedseltuin wereldberoemd. De ingelegde worteltjes met kaneel wil iedereen proeven.

Makkelijke courgettesoep van Jan

1 prei of ui fruiten in olie

1 stengel bleekselderij met blad kleinsnijden en erbij doen

1 courgette in blokjes snijden en er ook bij

2 blokjes groentenbouillon en 1 liter water

mespuntje peper, 10 minuten koken ,pureren, klaar!

En variëren is makkelijk met meer bleekselderij of knoflook en andere groenten toevoegen zoals wortel, pastinaak of aardappel

Ook eens proberen? De makkelijke courgettesoep van Jan is op de Voedseltuin wereldberoemd. De ingelegde worteltjes met kaneel wil iedereen proeven:

Tafelzuur: Worteltjes met kaneel ingelegd in natuurazijn

  • 600 ml natuurazijn en 300 ml water verwarmen met 1 eetlepel zout, 2 eetlepels suiker en 1 eetlepel kaneel.
  • 9 middelgrote wortels wassen en schillen. Slierten maken met dunschiller. De wortelkernen gebruiken voor soep of koken als groenten.
  • Allerlei glazen potten en deksels schoonmaken met soda en goed naspoelen met heet water, droogdeppen. Bessenblad , 1 kruidnagel en 1 peperkorrel op de bodem leggen.
  • Wortelslierten luchtig in de potten leggen en afvullen met het hete azijnmengsel tot 1 cm onder de rand. Heb je te weinig azijn dan bijvullen met beetje kokend water.
  • De rand schoonmaken met natte schone doek, deksel erop, pot met heet water afspoelen en omgekeerd laten afkoelen.
  • Na 3 dagen is het al smaakvol. Dit smaakt fijn bij aardappel- peulvruchten- en rijstgerechten.
  • Donker en koel bewaren. Potje regelmatig omkeren en controleren.