We hadden een handje gedroogde bonen over van vorig seizoen. Overgebleven zaaigoed en net te weinig voor een maaltijd. Zonde om weg te doen?
We vertelden eerder over de drie-zusters-teelt op onze tuin: drie groenten samen planten die elkaar helpen bij de groei met voedingstoffen, steun en onkruidbestrijding. Maïs, stokbonen en pompoen.
Je plant eerst het maïskorreltje. Wanneer de maïs 15 cm hoog is, leg je er 2 boontjes bij. Als de bonen beginnen te groeien, leg je er een pompoenzaadje bij. De maïs groeit snel en heeft veel stikstof nodig. De boontjes gebruiken de maïsstengel als bonenstaak en halen stikstof uit de lucht en brengen die via hun wortels weer in de grond voor de maïs. Een pompoen houdt ook van veel voeding en met zijn grote bladeren dekt hij de grond af, de bodem blijft lekker vochtig en onkruid krijgt geen kans.
Bij onze eerste poging hadden we de maïs te dicht bij elkaar gezet, die groeide zo goed dat er weinig ruimte voor stokbonen en pompoenen overbleef. We verheugden ons dan maar op mooie suikermaïskolven. En we waren niet de enigen: een week voordat de maïs rijp was werden alle kolven door eksters en kauwen leeggepikt. Een schrale oogst voor mensen en we schrapten deze combinatieteelt uit ons teeltplan, totdat…
Vorige winter hebben we samen met reclasseringswerkers van wilgentenen ‘tipi’s’ gemaakt, vierpoten om onze klimmende groenten zoals komkommer op te laten groeien. Er stonden nog lege tipi’s bij het pompoenveldje dat we inzaaiden. Je raadt het al: zouden bonen op een tipi en pompoenen goed groeien samen? Geen drie zusters, maar twee zusters? De rest is nu tuingeschiedenis: het handje oude bonen ontkiemde op vochtig keukenpapier, overleefde de slakken en kleurige bonenbloemen bedekten de tipi’s midden in het pompoenveldje. We hebben de nieuw groeiende boontjes aan de plant laten drogen, gedopt, verder gedroogd en hebben nu weer zaaigoed EN genoeg bewaarboontjes om te eten. Volgend jaar weer! Ook eens een zonnebloem als klimpaal erbij zetten.