Het is zomers op de Voedseltuin

De IJsheiligen zijn nog niet voorbij, of de temperaturen op de tuin zijn al hoogzomers. De nieuwe kas op het Doolhofperceel kunnen we geen ‘koude kas’ meer noemen. Het wordt daarbinnen veel te warm voor de tomatenplantjes die we opkweken. Ook voor ons is het te warm om daar plantjes te verpotten.  In versneld tempo treffen we zomer-maatregelen: we hangen schaduwdoeken op boven de buitenwerktafels en de kas beschilderen we met kassenwit. Het effect is verbluffend: het witte dak geeft prima schaduw en in de kas is het ineens aangenaam verblijven voor mensen en plantjes. Natuurlijk kunnen tuinwerkers het niet laten om de zijkanten van de kas sierlijk te decoreren met namen en bladermotief. We zijn blij met de mooie kas.

Mei  is niet alleen heel warm, het is al weken veel te droog in Brabant en dus ook op de tuin. Februari was nog kletsnat, met twee keer zoveel regen als normaal. Op De Kleine Aarde stond het water in de sloten zo hoog als we niet eerder gezien hadden en onze veldschuur stond blank.  Maart en april waren juist extreem droog en zonnig. Veel zonuren, nauwelijks regen, oostenwind en nu zomerse temperaturen:  de bodem droogt razendsnel uit. De jonge groenteaanplant heeft moeite om er fris bij te staan. De groenteplantjes wortelen ondiep en het blad is nog te klein om de bodem in de schaduw te houden. Gelukkig hebben we een grondwaterpomp om met grondwater te beregenen.

Maar ook met het kostbare grondwater moeten we zuinig zijn. In grote delen van Brabant is de grondwaterstand zorgelijk. Waterschap De Dommel heeft niet alleen onttrekkingsverboden van oppervlaktewater ingesteld, ook grondwater mag niet meer gebruikt worden voor graslandberegening, nog wel voor groenteteelt.  Hoe toekomstbestendig is onze waterhuishouding? Welke maatregelen kunnen we nemen om op De Kleine Aarde meer water langer vast te houden? Niet alleen in de zomer maar ook in de winter als er meer regen valt? De ondergrondse watervoorraad is hard nodig in het voorjaar en de zomer, wanneer de verdamping toeneemt en juist alles wat groeit water nodig heeft.

Welkom op de Voedseltuin

Groenteplanter, onkruidplukker of watergever, je bent welkom om een helpende hand toe te steken. Je vindt ons op maandag-, woensdag- en vrijdagmorgen bij de Pipowagen.