Krap bij KAS

 Met de dikke laag sneeuw is onze winterse Voedseltuin op zijn mooist.  Hoewel het heel stil is, gebeurt er veel onder de oppervlakte.  De sneeuw beschermt onze bodem en nieuwe aardbeienplantjes tegen de strenge vorst.

Als de bodem blootstaat aan de wind, wordt de warmte gauw afgevoerd. Kwetsbare planten en diertjes die in de koude grond overwinteren krijgen het dan moeilijk. Wortels  kunnen bevriezen. Hoe dikker de laag sneeuw, hoe groter de kans dat planten en bodemdiertjes overleven.

Toch maken we ons wel zorgen over de strenge vorst die het land intrekt. De tuin was kletsnat voor de vorst inviel. De aardbeienplantjes in de platte bakken staan er beter voor dan de jonge uitplant op de teeltbedden. Wat zouden we graag een koude kas hebben om onze stekjes van de aardbei en citroengeranium te laten overwinteren, om de bonen vóór te trekken en al vroeg in de lente zaaigoed te laten ontkiemen. Daar geef je de plantjes een voorsprong mee en dan kunnen we ook eerder oogsten voor de Voedselbank.

Op De Kleine Aarde stond een grote oude kas. Die was door zijn leeftijd bouwvallig en onveilig en is uiteindelijk najaar 2019 afgebroken. Het is hoog tijd dat de koude kas terugkomt op De Kleine Aarde. Op de Voedseltuin om het teeltseizoen van verse groenten voor de Voedselbank te verlengen. Volgens de eisen van de huidige tijd, met veiligheidsglas en automatische raamopeners want we werken vooral in de ochtend op de Voedseltuin. Drempelloos met een egale vloer, zodat tuinwerkers die slecht ter been zijn letterlijk uit de voeten kunnen. Met werktafels op hoogte, zodat tuinwerkers met beperkingen, die niet in de volle grond kunnen werken, kunnen voorzaaien en stekjes kunnen maken. Met rekken waarin we onze bakken met nieuw plantgoed kunnen beschermen tegen het weer en vogelvraat.

Tuinwerkers zijn het project ‘Krap bij KAS’ gestart  en verzamelen geld en goederen en hulp. Met hergebruikte materialen  bouwen we een koude kas. Reclasseringswerkers sjouwen de zware materialen naar de kwekerijhoek . Volgende winter zitten we niet meer ‘Krap bij KAS’ !

Vorstverlet op de Voedseltuin

Met vorst en sneeuw werken we niet op de tuin. En met de strenge lockdown komen alleen tuinwerkers op afspraak. Maar het vlechten van takkenrillen gaat door. Wilgentenen welkom!