Onstuimige februari

Onstuimige februariTerwijl storm Dennis in aantocht is, ontdekken wij vernielingen op De Kleine Aarde. Wegwijzerbordjes zijn afgebroken en onze kruiwagens zijn in een sloot gereden. Ook het vorige weekend was er materiaal vanonder een afdakje in een andere sloot gedumpt en dat kwam niet door storm Ciara.

De foto’s daarvan op onze Facebookpagina roepen veel verontwaardiging op. We krijgen tips om bewaking met camera’s aan te leggen of om te surveilleren. Bij onze tuinwerkers roept het vooral vragen op:

Wie hangt er nu in het weekend buiten in het donker rond, in de kou en de wind en de regen? Wie zoekt er nu zijn vertier op een winteravond in het donkere en kale park? Kostbare goederen zijn er niet te vinden op De Kleine Aarde, alleen wat natte oude stoelen, oude planken, nog oudere kruiwagens en composthopen. Voor ons waardevolle materialen om mee te werken, maar voor hangjeugd niet interessant.  Op mooie zomeravonden kun je misschien nog druiven en kersen plukken en onder een appelboom zitten, maar middenin februari zijn alle teeltbedden in winterrust en de struiken en bomen moeten nog uitlopen. We kunnen geen enkele droge winterhangplek verzinnen. Je moet het wel slecht hebben om als weekendvermaak oude spullen naar sloten te slepen?

We schudden ons hoofd en gaan de rotzooi opruimen. Het liefst zouden we de vandalen met ons op willen laten werken. Hen laten ervaren wat een voldoening het geeft om met oude en jonge mensen samen de bodem voor te bereiden op het groeiseizoen. Om al over een paar weken de kale grond vol uitbundig groeiende groenten te zien. We gaan deze week nog tuinbonen leggen. Tuinbonen zaai je niet, maar stop je keurig in rijtjes 5 cm onder de grond. Na het ontkiemen gebruikt de boon zijn groeikracht eerst om een mooie wortel recht naar beneden te groeien. De eerste blaadjes die daarna boven de grond komen, kunnen lichte nachtvorst aan. En hoe vroeger in het seizoen je tuinbonenplanten groot worden, hoe minder last je krijgt van zwarte luis. Dus al ver voor de IJsheiligen groeien op de Voedseltuin de nieuwe verse groenten van 2020 voor de Voedselbank.

Welkom op de Voedseltuin.

In februari kun je ons iedere maandag en woensdag van 9.00 u – 12.30 u op De Kleine Aarde bezoeken en meehelpen als je wilt. Rond 10.30 u drinken we koffie binnen in ons winterverblijf. Vanaf maart zijn we ook weer de dinsdagmorgen open. Doe wel warme waterdichte schoenen aan, het is nog erg nat op de tuin.