De maand van Janus

Januari is de eerste maand van het jaar op de Gregoriaanse kalender. De maand is vernoemd naar Janus, de Romeinse god van het begin en het einde. Janus is de god met de twee gezichten. Janus kijkt terug naar het verleden maar hij kijkt ook vooruit naar de toekomst.

En dat is precies wat wij ook doen op de Voedseltuin. We verzamelen maandagmorgen 6 januari 9.00 uur en wensen eenieder een heel goed 2020. Er is een kleinkind geboren en we verheugen ons met de kersverse grootouders op haar toekomst. We verwelkomen twee nieuwe vrijwilligers en vertellen mooie tuinverhalen van het afgelopen jaar. We beginnen het nieuwe jaar met een uitgebreide rondwandeling over onze twee percelen en bespreken het nieuwe teeltplan; welke groenten gaan we telen in welk teeltbed en welke compost gaat dat het beste ondersteunen? Het Doolhofperceel heeft uitbundige oogsten gegeven en ligt er ook nu prachtig bij. Het nieuw ingezaaide gras op de brede werkpaden is frisgroen. De teeltbedden staan vol met winterprei en winterreuzen of hebben een mooi winterjasje van stro en ruwe compost. Onze allereerste nieuwe biologische groenten van 2020 gaan we in maart op het Doolhofperceel uitplanten.

Op het Ecoperceel ziet het er minder florissant uit. De werkpaden zijn modderig, het gras is dunnetjes of helemaal verdwenen. Zoals we u al eerder vertelden: het Ecoperceel is ons hoofdpijnperceel, de bodem is jarenlang samengedrukt door bebouwing en betegeling. We kunnen daar geen groenten telen die diep wortelen  zoals prei en worteltjes. Maar we zijn vastbesloten om ook hier op ecologische wijze weer heel vruchtbare grond van te maken. We geven het Ecoperceel extra aandacht en beginnen gelijk: steeds meer verhogen van de teeltbedden met natuurcompost en de winterafdekking die weggewaaid of weggeregend is weer aanvullen met stro en karton. Maar we hebben ook succes, de eerste oogst van 2020 komt van het Ecoperceel: de boerenkool doet het daar goed. We hebben al 8 weken in 2019 steeds onderaan 2 bladeren per plant geplukt en kunnen deze eerste week van 2020 weer 15 kratten boerenkool naar de Voedselbank sturen. De boerenkoolplanten staan er nu wel als grappige palmboompjes bij. Een bijzonder gezicht in de grauwe grijze januariluchten.

Welkom op de voedseltuin.

In januari en februari kun je ons iedere maandag en woensdag van 9.00 u – 12.30 u op De Kleine Aarde bezoeken en meehelpen als je wilt. Rond 10.30 u drinken we koffie in ons winterverblijf. Doe wel warme waterdichte schoenen aan, het is nog winter.