Zorg voor de aarde, zorg voor de mens, deel in de overvloed

Op de parkeerplaats van De Kleine Aarde staat een bestelautootje met een Belgisch kenteken. We hebben officieel bezoek van Velt en willen veel van hen leren.

Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren)  is van oorsprong Belgisch, maar krijgt steeds meer actieve afdelingen in Nederland. Samen met duizend vrijwilligers zetten zij zich elke dag actief in voor een ecologische leefomgeving binnen het brede kader van duurzame ontwikkeling. Een ecologische tuin houdt rekening met de menselijke behoeften en draagt bij aan meer natuur, herstel van het landschap en een schoner milieu. Er is ook plaats voor spontane natuur, voor plantensoorten die zich spontaan vestigen en voor insecten en dieren. In een eco(moes)tuin gebruiken we geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest, streven we naar een minimum aan tuinafval en beperken we het energie- en waterverbruik.

Vorige winter hebben de Voedseltuinwerkers de cursus Ecologisch Moestuinieren van Velt gevolgd. Het Velt-Handboek Ecologisch Tuinieren is onze bijbel. Komende winter gaan we nieuwe stappen zetten naar meer Permacultuur op onze Voedseltuin. De basisprincipes van Permacultuur:  Zorg voor de aarde, zorg voor de mens, deel in de overvloed. Dat zijn precies de doelen van de Voedseltuin.

Rondwandelend door het Voedselbos, de Insectentuin en Voedseltuin krijgen we van de Velt-medewerkers veel tips om ecologisch onkruid te bestrijden en de bodem te verbeteren. We worden door Velt ‘goedgekeurd’ en gaan in het voorjaar meedoen met de Velt- Open-Tuin-dagen. Wat een mooi resultaat van de 3 vrijwilligersorganisaties die in het groen werken op De Kleine Aarde!

Niet alleen de tuinwerkers leren elke dag op de Voedseltuin. KAN ( Kleine Aarde Netwerk), Voedseltuin en de imkers van de Insectentuin op De Kleine Aarde zijn actief met natuureducatie voor scholieren uit Boxtel eo. Praktijkschoolleerlingen van het Baanderherencollege leren de beginselen van hovenierswerk op de Voedseltuin. Maart 2020 komen er weer 5 nieuwe groepen. We hebben genoten van het enthousiasme waarmee de leerlingen afgelopen maand achteruit schoffelden, met de cultivator de teeltbedden oprulden en met hark en bladblazer de eikenbladeren verzamelden.

Welkom op de tuinen van De Kleine Aarde

Ook in de winterperiode vind je ons op maandag- en woensdagmorgen op de Voedseltuin en woensdagmorgen op de Insectentuin. In februari begint voor geïnteresseerden weer de cursus Ecologisch Moestuinieren. Informatie hierover bij imker Eric of tuinleider Maria. Rond de feestdagen drinken we warme chocomelk thuis bij de kachel , maar vanaf 6 januari werken we weer op de tuin!

Noot: Het Handboek Ecologisch Tuinierenis meer dan zomaar een boek vol nuttige tuintips: het geeft je een complete visie op tuinieren. Zo krijg je inzicht in al wat er leeft in je moestuin en tuinier je als de beste!

Dit boek is het resultaat van jarenlang zoek- en studiewerk van Velt-ingenieurs. Het is een naslagwerk waarin je alle principes en technieken die momenteel in de ecologische teelt bekend zijn kan terugvinden. Daarnaast is het een praktische en overzichtelijke handleiding voor de tuinier die in zijn moestuin biologische, gifvrije groenten wil kweken. Je leest over nieuwste wetenschappelijke inzichten over bodemleven, bodemzorg, bemesting en gewasbescherming.

https://www.velt.be/ecologisch-leven-je-tuin

https://www.velt.be/moestuinvragen