Je voelt dat de herfst in aantocht is op de Voedseltuin en het is een mooi gezicht. De dauw blijft langer liggen op de groenten die we gaan oogsten. Het loof van de pompoenen aan de rekken begint te verwelken en de oranje Solor-pompoenen kun je ineens vanaf een afstand zien hangen. Het komkommerveld heeft een overvloedige oogst gegeven maar de planten zijn nu aan het afsterven. De herfstprei staat fier rechtop, de winterprei steekt daar nog schriel bij af. De knolvenkel krijgt dikke knollen aan de voet en de knollen van de knolselderij komen boven de grond.
De peulgroenten zijn allemaal geoogst en we maken die teeltbedden winterklaar: inzaaien met groenbemesters, andere bedden krijgen een mulch-laag.
We gaan weliswaar naar het einde van het groeiseizoen op de Voedseltuin, maar anders dan de eerste 2 seizoenen gaan we door met inplanten en zaaien: we willen het oogstseizoen verlengen om langer en meer groenten aan de Voedselbank te kunnen leveren. Dus in het bladgroentevak hebben we 3 weken geleden nog Lollo Rosso, andijvie en ijsbergsla geplant. Op de vrijkomende teeltbedden zaaien we winterpostelein en winterreuzen, vorstbestendig en oogsten vanaf januari. Samen met de boerenkool die we per blad gaan plukken en de winterprei zullen we in december en januari en februari groenten kunnen afleveren…
We experimenteren en leren elke dag: we proberen nieuwe teelten zoals bataten en winterreuzen, nieuwe manieren om de teeltbedden gereed te maken voor de winter want we willen geen zwarte braak. We planten groenbemesters of we dekken af met biofolie gemaakt van mais, met karton of met stro, laten het oude loof liggen en brengen daar een laagje natuurcompost op. Hoe zal onze bodem er na de winter uitzien?
Ondertussen werken we ook verder aan de randen van onze percelen. Ja, we hebben nu 5 egeltjes uit de Egelopvang Roosendaal uit kunnen zetten. We zijn insectenhotels aan het bouwen en hebben egelhuisjes om op minder beschutte plekken toch schuilmogelijkheid te geven.
Samen met de imkers die voor de insectentuin zorgen, houden we zondag 15 september Open Tuin. Dan kunt u zelf zien wat de tuinen op De Kleine Aarde opleveren, hoe we elk jaar De Kleine Aarde een beetje mooier en productiever maken. U kunt rondwandelen en de verhalen van de imkers en de tuinwerkers horen. Wilt U meer weten over imkeren of ecologisch moestuinieren? Onze imkers en tuinwerkers vertellen u graag meer, over de wintercursus moestuinieren met eigen stukje teeltbed of de inloopochtenden bij de bijenhoudersvereniging Ambrosius.
Welkom op de tuinen van De Kleine Aarde
Wat brengen de tuinen op en hoe kunt u zelf eens meedoen? Komt u kijken wat er allemaal groeit en bloeit. Egeltje of imker-in-de-dop, tuinwandelaar of een- ochtend- meewerker, u bent welkom op de tuinen. En zondag 15 september is ook ons eigen café Bonne Vie open voor een drankje en een hapje.