Wolken jagen voorbij, wind en regen laten de bomen schudden. Het pad over De Kleine Aarde naar onze Pipowagen bij de Voedseltuin ligt bedekt met eikeltjes.
Met emmers lopen we langs de randen van onze Voedseltuin. Hazelnoten, walnoten en tamme kastanjes liggen voor het oprapen. Die bomen zijn door onze voorgangers geplant, hoe oud zouden ze zijn?
We kennen het gezegde: ‘Boompje groot, plantertje dood’ en de traditionele walnootbomen, zaailingen, doen er wel 20 tot 30 jaar over om tot een goede notenoogst te komen. Pas na 60 jaar wordt de oogst overvloedig.
Maar walnoten kunnen wél honderden jaren oud worden. ‘Als je voor je kinderen wilt zorgen, plant dan fruitbomen. Als je voor je kleinkinderen wilt zorgen, plant dan notenbomen…’ en dat hebben de pioniers voor ons op de tuin gedaan. Wij zijn er blij mee en rapen de noten voor de voedselbank.
Voedselbomen en voedselstruiken staan volop in de belangstelling. In Schijndel wordt het grootste voedselbos van Europa aangeplant. De pionier daarvan Wouter van Eck is een Bekende Nederlander aan het worden. Hij vertelt erover op het festival In Our Nature 9-10 oktober op De Kleine Aarde.
In St. Michielsgestel is Den Food Bosch aangelegd, een experimenteel voedselbos van één hectare groot. Het bestaat uit een paar duizend bomen, struiken en kruiden, waarbij een natuurlijk bosecosysteem wordt nagebootst. Dat geeft een grote variatie in vers, gezond en krachtig eten. Zij groeien dit voedsel zonder enige chemicaliën, kunstmest of zware machines. Net zoals wij op de Voedseltuin werken.
Onze buren op de tuin, van het Kleine Aarde Netwerk, hebben nieuwe fruitbomen en notenbomen aangeplant. De imkers snoeien de oude tamme kastanjes om de paar jaar terug, zo verjongen die bomen en kunnen ze tientallen, zelfs honderden jaren een goede oogst geven.
Zo wordt onze Kleine Aarde steeds eetbaarder. Op de Voedseltuin oogsten we de herfstprei en de bataten en rapen we de noten. Nu weer leren hoe je de tamme kastanjes bereidt…
Welkom op de tuin
Batatenoogster, notenraper of festivalganger, je bent welkom op de Voedseltuin.