We zijn niet winterklaar!

Tuinwerkers oogsten prei, bladselderij, knolvenkel , boerenkool en knolselderij. De Voedseltuin staat nog vol oogstbare groenten en de nieuw ingezaaide winterreuzen en winterpostelein groeien voorspoedig.

Ons plan om langer in het najaar en de winter verse en gezonde groenten te leveren aan de Voedselbank lijkt goed te werken. 

We hebben naast lenteprei en zomerprei ook winterbestendige prei aangeplant . De boerenkool oogsten we heel gedoseerd: elke twee weken de onderste twee bladeren voorzichtig afknippen. De planten groeien stevig door en hebben nu al meer bladeren opgebracht dan vorig seizoen.

Tegelijkertijd zijn we druk met elkaar aan het praten over het teeltplan voor 2020 en moeten de lege teeltbedden winterklaar gemaakt worden.

Wat gaan we in 2020 meer of minder aanplanten? Welke gewassen  gaan we vervangen of  nieuw uitproberen. Onze aardbeien hebben een uitbundige zoete oogst gegeven. Maar juist omdat de Korona-aardbeien zo groot en zo zoet zijn, waren ze heel kwetsbaar tijdens het plukken en het transport naar de Voedselbank. Elk klein deukje gaf gelijk gisting en zo’n aardbei was maar 1 dag houdbaar. We hebben om te leren vast 5 plantjes van een nieuw ras aangeplant, ook lekker zoet maar kleiner en steviger.

De pompoenen zijn heel gewild. We hebben dit jaar de soort Solor geteeld. Die geeft pompoenen van 1 tot 1,5 kilogram, dat past goed in de fietstas van de cliënten van de voedselbank. Ze zijn 3 tot 5 maanden houdbaar, dat is ook belangrijk. De schil is zacht en eetbaar en daarmee gemakkelijk te bereiden. Dus we gaan door met Solor maar gaan ook de soort Fictor erbij zetten: dan hebben we nog betere bevruchting en een vroegere opbrengst en kunnen we langer pompoenen oogsten.

In november zijn we naar winterwerktijden gegaan: niet meer elke werkdag open, maar gericht op maandag en woensdag oogsten voor de Voedselbank en op de andere dagen volgens afspraken werken aan winterklussen. De teeltbedden die leeg komen krijgen een dikke laag natuurcompost en worden afgedekt met stro of bladeren. Zo spoelen de voedingsstoffen niet weg en slaat de bodem niet dicht door regenbuien.

Nee, we zijn niet winterklaar. We werken de hele winter door. Dik aangekleed oogsten we wintergroenten en verwennen we onze bodem zodat we gereed zijn voor een nieuw groeiseizoen. Alleen bij code oranje of een dikke laag sneeuw op de tuin blijven we thuis met hete chocomelk bij de warme kachel.

Welkom op de tuin

Winteroogster, compostkruier of klussenman, je bent welkom op de Voedseltuin.