Samen werken op het land

Nog zo’n raar gevolg van de intelligente maatregelen: na jaren van carpoolen, rijden we nu ieder apart in een auto naar landgoed Baest in Oostelbeers.

Op de parkeerplaats naast de natuurbegraafplaats is het verzamelen. Daar hebben we een fraai uitzicht op het Grote Akker. Dat is het teeltperceel van de Beersche Hoeve, het biologisch-dynamisch landbouwbedrijf op het eeuwenoude landgoed. We gaan vandaag prei oogsten voor de Voedselbank. Niet op onze eigen Voedseltuin in Boxtel, maar op de Beersche Hoeve.

We staan met 12 mensen in een grote kring, op ruime afstand van elkaar  en krijgen een korte uitleg over het bijzondere landgoed en over het biologisch-dynamisch bedrijf. En over hoe we wel en niet over het Grote Akker kunnen lopen. Er is al een 5- meter-brede bloemenrand ingezaaid om de akker heen en die mogen we niet verstoren.

De Beersche Hoeve is gespecialiseerd in groenten-zaadteelt en teelt ook biologische groenten. Door het warme weer groeit  de prei snel  en moet van het land af. De Beersche Hoeve doneert 1000 kg aan de Voedselbank . Hun medewerkers steken helpende handen toe maar er is nog veel meer werkkracht nodig. Met de schudlichter wordt de prei losgemaakt uit de grond. Het busje van Reclassering Den Bosch verspreidt de lege kratten. Tuinwerkers van de Voedseltuin rapen de preien en stapelen ze in kratten. Familie en vrienden zijn meegekomen om de volle kratten op de aanhangwagens te laden. We hebben nog nooit zulke mooie prei van het land gehaald.

Onder de hete zon wordt met grote tussenruimtes  eendrachtig  samen gewerkt. Binnen 3 uur oogsten we  1000 kg prei en brengen het naar de Kleine Aarde. Daar maken we de enorme stapels prei schoon op 5 werkplekken. De kratten met schone prei gaan 1 nacht in de koeling. Morgen haalt de Voedselbank ze op. Er is teveel voor alleen onze eigen Voedselbank, dus wordt er gedeeld met de voedselbanken van het cluster rondom coördinatiepunt Tilburg. We hebben nog nooit zoveel prei door onze handen laten gaan.

In deze tijden van corona krijgt de Voedselbank meer cliënten en verse groenten zijn schaars. Een bijzonder welkome gift van de Beersche Hoeve dus en vele extra handen die het werk geklaard hebben, onze dank daarvoor.

De Voedseltuin werkt door in tijden van corona, wel met aangepaste werkwijzen, want verse groenten kunnen niet gemist worden bij de Voedselbank.