Alle hens aan dek!

Nee, dit gaat niet over de hennen die loslopen op de Kleine Aarde. De uitdrukking komt uit ons rijke zeevaartverleden. Het woord ‘hens’ komt van het Engelse woord ‘hands’. Bij storm en wind werden alle ‘hands’, de matrozen, aan dek geroepen om ‘alle zeilen bij te zetten’.

Elke moestuinier kent het probleem: de aardbeien zijn tegelijk rijp en de pakchoi kan niet blijven staan want dan gaan de planten doorschieten. Dan heb je extra handjes nodig om de groenten en aardbeien van het land af te krijgen.

Onze aardbeiplanten zijn Korona’s , grote planten die veel  grote zoete aardbeien geven. Ze zien er prachtig uit. Omdat de aardbeien zoveel vruchtsuiker bevatten zijn ze maar kort houdbaar. Plukken zodra ze rood kleuren en snel opsmikkelen is het beste.

De afstemming van het oogsten met de Voedselbank luistert ook nauw. Op dinsdag  en donderdag rond 11.00 u komt het busje van de Voedselbank de oogst ophalen. Op dinsdag voor de uitdelingen van dinsdag en woensdag. Op donderdag voor de uitdelingen van donderdag en vrijdag. Zo krijgen de cliënten van de voedselbank echt verse groenten en fruit. 

Pinkstermaandag gooit bijna roet in het eten: we hebben alleen dinsdagmorgen tot 11.00 u de tijd om groenten te oogsten EN rijpe aardbeien te plukken. Alle handen worden opgeroepen om te komen  oogsten. En zo gebeurt het dat tuinvrijwilligers en de mannen van de reclassering zij aan zij tussen de rijen aardbeien werken. De oogst is indrukwekkend, 120 bakjes aardbeien voor de Voedselbank en voor iedere plukker een bakje mee naar huis. Natuurlijk ook nog 30 kisten pakchoi, ijsbergsla en andijvie. De koffie om 11.00 u is meer dan verdiend!

Welkom op de tuin

Op de Open Dag van de Kleine Aarde zondag 30 juni kun je komen kijken wat er allemaal groeit en bloeit op onze Voedseltuin.

Aardbeien plukken of groenten afspoelen, elke hand helpt. Heb jij ook zin en tijd om te komen als het ‘alle hens aan dek’ is? Wij hebben de snel groeiende groenten en een kop koffie. Je bent welkom op de tuin.