Over het Vals Zaaibed en de Rolschoffel

Waar je ook kijkt op de tuin, overal zie je schoffelende mensen.

Het is bijna IJsheiligen en de teeltbedden van Voedseltuin Boxtel krijgen de laatste bewerking voor we ze half mei volzetten met nieuwe groenteplantjes voor de Voedselbank.

We werken met de methode van het Vals Zaaibed. Nee, dat is geen scheldwoord. In maart en april hebben we alle teeltbedden gereed gemaakt alsof we in gingen zaaien. De teeltbedden uitgemeten op vaste breedte, werkpaden ertussen aangestampt,  mest en compost met kruiwagens erop gekruid, geschoffeld en geharkt  en toen leeg laten liggen…

Door het losmaken van de grond en het aanharken worden de onkruidzaden blootgesteld aan het licht en die zijn gaan ontkiemen en hebben een tijdje kunnen groeien. Nu vlak voor de IJsheiligen schoffelen we alle onkruidplantjes om. De nieuwe groenteplantjes beginnen zo met een voorsprong. Ze hoeven niet met onkruid te concurreren om licht en voeding en krijgen alle ruimte. Voor ons ook veel gemakkelijker om de teeltbedden ‘schoon’ te houden: we hoeven de eerste weken niet meer te schoffelen en daarna zijn de groenteplantjes veel groter en sterker dan het opkomende onkruid.

We hebben schoffels in alle vormen en maten. Iedere tuinwerker heeft zijn of haar eigen voorkeur, voor de duw- of de trekschoffel, puntig , rond of de pendelschoffel.

De rolschoffel is het meest bijzondere exemplaar en werkt erg licht. Je rolt hem over het teeltbed. Je verkruimelt de grond en wiedt het onkruid tegelijk. Het is een Nederlands octrooi  uit 1953 van Petrus Johannes Schaap uit Lutjebroek. Schaap sprak van een ‘revolutie op het gebied van grondbewerking’. De verkoop van de rolschoffel steeg in de jaren vijftig van de vorige eeuw tot duizenden per jaar, tot de mechanisatie en de bestrijdingsmiddelen breed hun intrede deden en toen werd het stil voor de rolschoffel. Wij zijn blij dat we rolschoffels in verschillende breedtes hebben en werken er graag mee.

Welkom op de tuin

Schoffelaarster, landmeter of kruiwagen-kruier… er is een plekje voor iedereen op De Kleine Aarde. Heb jij ook zin en tijd om mee te komen helpen, trek een oude broek en laarzen aan. Wij hebben de schoffels en een kop koffie. Je bent welkom op de tuin.