Over heel veel compost en gele hesjes

Een grote kiepvrachtauto komt voorzichtig het pad op De Kleine Aarde afrijden. Vlak bij onze Pipowagen parkeert de vrachtauto en de kiepbak gaat langzaam omhoog. Via de achterklep wordt er een enorme berg stomende zwarte compost naast onze eigen compostbakken gestort.

Het is Nationale Compostdag. Als dank voor het gescheiden inzamelen van GFT-afval  geven de gemeentes in maart gratis compost terug aan de burgers. Omdat onze tuin groenten teelt voor de voedselbank, wordt de compost zelfs bezorgd op De Kleine Aarde. Op onze zandgrond kunnen we heel veel organisch materiaal gebruiken om de bodem te verbeteren. Wat zijn we blij met de grote hoop compost die de gemeente Boxtel ons geschonken heeft. De compost is nog warm als we de eerste kruiwagens naar onze teeltbedden kruien.

Mannen met gele hesjes spuiten het terras van het bezoekerscentrum schoon.  Ze lopen de trappen van de Van Coothhoeve op en af en sjouwen een afvalcontainer vol met stukken gipsplaat en vloerbedekking. Je ziet de gele hesjes overal op het terrein van De Kleine Aarde aan het snoeien en sjouwen. Het zijn mannen en vrouwen van Reclassering Den Bosch met taakstraf-uren . Ze steken flink de handen uit de mouwen om jaren van achterstallig onderhoud aan gebouwen, paden, wilgen en beukenhaag  aan te pakken.

Op de zolder van de oude boerderij vinden ze een schat: donkere rekken met ruwe vurenplanken. De werkmeesters van de Reclassering denken gelijk aan mijn wensenlijstje voor de voedseltuin en halen mij uit de tuin: “Is dit wat je nodig hebt? Met dat oude hout kunnen we opslagrekken voor het tuingereedschap timmeren en poorten maken in de afrastering om de twee teeltpercelen.”  Onze dank is groot voor alle steun die we krijgen om de voedseltuin weer gereed te hebben voor het nieuwe teeltseizoen.

Welkom op de tuin Tuinwerker, timmervrouw, opruimer en kruiwagen-kruier… met of zonder groene vingers maar wel goedgehumeurd, er is een plekje voor iedereen op De Kleine Aarde. Een leuke teamactiviteit met je eigen collega’s of een dagdeel iedere week in ons team, je bent welkom op de tuin.