De Koe van Troje

Midden tussen onze teeltbedden staat een koe. Het is een eerbiedwaardige dame op leeftijd en haar naam is Koe van Troje. 

Koe is een reusachtig houten kunstwerk van drie meter hoog en vier meter lang. Zij is een schepping van de beeldend kunstenaars Rob Verwer en Meg Mercx uit het Gelderse Leuth.  Koe werd per speciaal transport naar Boxtel vervoerd. Op het terrein van De Kleine Aarde tilde een hijskraan Koe over een 20 meter hoge bomenrij heen de wei in. Tijdens de officiële opening op 1 mei 2002 werd  Koe van Troje met behulp van dikke touwen op haar plaats getrokken.

De bezoeker kon via een trapje aan de achterkant in de Koe van Troje klimmen. In de Koe was een permanente tentoonstelling  ingericht over de verborgen gevaren van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de tuin. Binnenin was een kleurige expositiewand gemaakt met kijkkastjes die de bezoeker uitnodigde letterlijk een kijkje achter de schermen te nemen.

Op Youtube staat een filmpje uit 2002 over Koe. Het ontwerp en het bouwen, het transport en het plaatsen is allemaal in beeld gebracht. Je herkent de oude tuinman van De Kleine Aarde Ben van Dieren en ziet hoe laag de eiken nog waren. Via google : ‘Meg Mercx & Rob Verwer bouwen De Koe van Troje’ vind je het filmpje.

De kastjes aan de binnenkant zijn er niet meer, er hangen alleen nog wat verbleekte posters. In de kop van Koe vonden we een wespennest. Haar groene bladerdek is al jaren geleden overgeschilderd, waarschijnlijk toen ze ook een beschermende laag van dakleer kreeg.

Toentertijd stond Koe in een wei met schapen en een paardje. Nu telen we biologische groenten voor de Voedselbank om haar heen.

Deze winter krijgt Koe weer een nieuwe rode verflaag. Natuurlijk met de klassieke ecologische kookverf  op lijnoliebasis. En in het voorjaar zaaien we wilde bloemen bij haar plekje die bijen en vlinders aantrekken.  Komt u dan weer een kijkje nemen?