Winterklussen op de Voedseltuin

De natuur is in rust maar wij niet. Het is winterklussentijd. 

Tuinwerkers oogsten nog boerenkool en winterprei. Maar de meeste aandacht gaat naar snoeien van de bramenstruiken in de randen,  opzetten van takkenrillen, verwerken van gevallen blad in bladaardecomposthopen en opbouwen van de kwekerijhoek.

Er staan veel oude eikenbomen langs het laantje naar onze Voedseltuin. Grote hoeveelheden eikenbladeren en eikels hebben we het hele najaar verzameld op een grote wachthoop. Met wilgentenen maken we nu takkenrillen en compostvakken aan de buitenranden van ons terrein. De reclasseringswerkers sjouwen eindeloos eikenblad van de wachthoop voor op het terrein naar de nieuwe bladaardecomposthopen achter op het terrein. Daar blijft het blad drie jaar liggen om als rulle donkere bladaarde terug te keren op onze teeltbedden.

Het hele jaar hebben we tegels gespaard en zand. We kregen oude werkbladen van een voormalige bloemisterij in het dorp. Met die materialen bouwen we verder aan een kwekerij met werkbladen op hoogte. Daar kunnen de tuinwerkers groenten voorzaaien, stekjes maken en kruiden in potjes gaan kweken voor de Voedselbank. Als je niet in de volle grond kunt werken, is er tuinwerk op hoogte.

Onze grote wens, een koude kas in de kwekerijhoek om het teeltseizoen te verlengen, komt steeds dichterbij. Vincentius en de spelers van de pubquiz hebben met hun donaties de basis gelegd. Tuinwerkers starten nieuwe initiatieven om de rest van de bouwkosten bij elkaar te krijgen. U hoort nog van ons.

Het is wel doorwerken, want in februari gaan we alweer de eerste teeltbedden gereedmaken voor zaaien en aanplanten. De tuinbonen gaan dan de grond in. Er komen nieuwe, of juist oude, groenten erbij dit seizoen. Kent u pastinaak en mosterdblad?

Welkom op de Voedseltuin.

We werken ook tijdens de corona-maatregelen door op maandag-, woensdag- en vrijdagmorgen, want verse groenten kunnen niet gemist worden bij de Voedselbank. Wel alles in de buitenlucht en met goed afstand houden. Alleen als het hard vriest of stormt blijven we thuis. Tuinmaterialen en wilgentenen ook welkom.